Talentų banke - iš kojų verčiantys gyvenimo aprašymai

Pokštas ar jaunatviškas nesuvokimas? Darbo biržos Talentų banke užsiregistravusi viena klaipėdietė pretenduoja ne į žemesnes nei ministro pirmininko padėjėjo ar direktoriaus pareigas, nors neturi jokios darbo patirties. Psichologai čia įžvelgia neadekvatų savęs vertinimą.

Nori vadovauti

Nuo 2001 m. Klaipėdos teritorinės darbo biržos tinklalapyje veikia Talentų bankas. Čia sukaupta darbo ieškančių aukštos kvalifikacijos darbuotojų duomenų bazė.

Šioje bazėje dienraštis aptiko pretendentę, kuri mano galinti dirbti mero ar ministro ir net ministro pirmininko padėjėja, agentūros direktore, biuro vadove, biuro viršininke, departamento direktore ir komercijos direktore. Šių pareigų pageidautų darbo patirties neturinti jauna universiteto absolventė.

Pasitikinti savimi, darbšti ir komunikabili asmenybė, kuri itin domisi marketingu ir tarptautiniu verslu bei jo ypatumais skirtingose pasaulio šalyse. Taip savo gyvenimo aprašyme prisistato būsimoji premjero patarėja ar komercijos direktorė.

Mergina pabrėžia, kad žino darbų saugos instrukcijas, moka dirbti kasos aparatu, turi vairuotojo pažymėjimą bei raštvedybos žinių.

Aukšta kartelė

Psichologė Vilma Mažeikienė teigia, jog pasitaiko, kai žmonės užsikelia per aukštai kartelę, nes turi viziją, kurioje save mato tik vadovo poste ir daugiau niekur. Toks asmuo neįvertina savo realių galimybių.

„Tokie žmonės paprastai vaikosi populiarių dalykų, madingų profesijų, tarp jų – ir politikų padėjėjų. Gal žmogus prisižiūrėjo filmų ir sau kelia aukštus reikalavimus, bet nelabai suvokia, kas yra realu bei ką galėtų pasiekti“, – įsitikinusi V.Mažeikienė.

Psichologė pastebi, kad dabar labai akivaizdus prestižo gainiojimasis. Esą gali būti, kad tai yra ir įtaka tėvų, kurie veikia jaunuolių savęs vertinimą, kad yra pernelyg gabūs. Todėl jie ir mato save generaliniais direktoriais ar premjero patarėjais.

Psichologas ar karjeros mokymo darbuotojas dar bendrojo lavinimo mokykloje paprastai akcentuoja, kada lūkesčiai skiriasi nuo realios situacijos.

„Kas gresia, kai savęs vertinimas per aukštai iškeltas? Jaunuoliai renkasi prestižines specialybes, bet, pasimokę metus ar dvejus, suvokia, kad ne savo vietoje sėdi. Tada susiduria su vidiniu konfliktu, ką toliau daryti: ar toliau save apgaudinėti, ar pripažinti realybę ir pasirinkti tokį kelią, kuriuo verta eiti“, – mano V.Mažeikienė.

Protesto akcija?

Personalo paieškos ir atrankos įmonės „Manager.lt“ vadovas Aras Mileška teigia, kad dažniausiai žmonės save išaukština motyvaciniame laiške rašydami bendrus duomenis, kurie nebūna pagrįsti konkrečiais pavyzdžiais. Tokiu atveju specialistai labai skeptiškai vertina šią informaciją.

„Reti atvejai, kai žmogus save labai išaukština. Mes, kaip specialistai, vertinantys jo gyvenimo aprašymą, dažniausiai žiūrime, kur jis dirbo, kokias užduotis atlikdavo, kokie jo pasiekimai konkrečioje įmonėje. Čia labai sunku gudrauti“, – pasakojo A.Mileška.

Pasak A.Mileškos, nereikėtų rimtai vertinti žmogaus be jokios darbo patirties norinčio dirbti ministro pirmininko padėjėju. Esą gali būti, kad tai ilgalaikio bedarbio pokštas, kuris apskritai nesiruošia niekur dirbti, ir Talentų duomenų bazėje prisiregistravo tik tam, kad pajuokautų.

„Mūsų sistemoje yra dešimtys tūkstančių anketų, bet nesu radęs nieko panašaus. Toks įspūdis, kad čia kaip balsavime per rinkimus, kai užbraukiami visi kandidatai ir parašoma, kad balsuoja už Chucką Norrisą. Man tai primena tam tikrą protesto formą“, – tvirtino A.Mileška.

Darbdaviai patenkinti

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjas Egidijus Palevičius pripažįsta, kad darbo ieškantys asmenys turi teisę pageidauti ir labai aukštų pareigų.

„Jei darbdavys nori kvalifikuotos darbo jėgos, jis tiesiogiai jų gali ieškoti Talentų banke ir ten rinktis. Nebuvo skundų, kad darbuotojai neatitiko reikalavimų, darbdavių atsiliepimai tik teigiami“, – tikino E.Palevičius.

Į Talentų banką internetu žmonės gali įkelti savo gyvenimo aprašymą ir nurodyti, kad atitinka reikalavimus. Teigiama, kad Darbo biržos specialistai patikrina informaciją, ar gyvenimo aprašymas teisingas.

Darbo biržos Talentų bankui priklausyti gali aukštos kvalifikacijos specialistai, turintys su aukštąjį išsilavinimą, ar aukštųjų mokyklų ne žemesnio nei trečio kurso studentai, mokantys bent vieną ES užsienio kalbą. Šiai kategorijai priklauso ir dirbantys asmenys, ieškantys karjeros ar darbo sąlygų gerinimo.

Klaipėdoje registruotų bedarbių yra 11 tūkst. 482. Iš jų Talentų banke Klaipėdos skyriuje yra 1 tūkst. 448 asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paleviciute

paleviciute portretas
tikriausiai paleviciaus sesuo ar giminaite, kazin kaip ji atsidure darbo birzos darbuotoju gretose, anksciau ji nedirbo darbo birzoje. koooorupcija! interesu konfliktas! be to ji yra labai arogantiska, pikta, kai reikia eiti pas ja, jau pries savaite imi depresuoti. baisu, kai ji pasako, kad ''eisi dirbti ne ta ka nori, o ta ka as liepsiu''!!!!, visiskai noredama iskraipyti darbo rinkos statistika. taip, zmogus gali eiti padirbti 2 -5 dienas paleviciutei patinkanti darba, bet po savaites ateiti vel i darbo birza uzsiregistruoti bedarbiu, nes jis iesko darbo tokio kokio nori ir gali dirbti, o ne toki koks atrodo geras paleviciutei. gal reiketu tam tikroms istaigoms pasidometi jos priemimo i darbo birzos specialistes darbo vieta!

Che

Che portretas
O ko čia stebėtis? Kai pasižiūri, kas ir kaip valstybę valdo, tai atrodo, kad nei didelio proto, nei išsilavinimo tam nereikia. Kuo "talentų banko" talentai prastesni?

pacakas

pacakas portretas
O mūsų valdžios ocelopai, pasirodo, taip ir nesuprato, kad čia buvo džoukas...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių