Automobilius iš užsienio už 15 mln. eurų atsigabenę ir PVM nemokėję verslininkai stos prieš teismą

Klaipėdos apygardos teismui perduota baudžiamoji byla dėl daugiau nei 2,7 mln. eurų nesumokėto PVM valstybei prekiaujant automobiliais iš užsienio.

Kaip skelbia Klaipėdos apygardos prokuratūra, atlikto tyrimo duomenimis, Klaipėdoje registruotos, muitinės tarpininko veikla užsiimančios įmonės direktorius G. B., veikdamas išvien su antru bylos kaltinamuoju, verslininku iš Vilniaus A. Š., imitavo automobilių importo į Lietuvą iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Kanados ir Islandijos bei jų pirkimo-pardavimo sandorius.

Įtariama, kad kaltinamieji suklastojo ir panaudojo 1 tūkst. 864 vnt. prekių išleidimo į laisvą apyvartą muitinės deklaracijų, jose įrašė tikrovės neatitinkančius duomenis apie tai, kad automobilius iš užsienio šalių importuoja ir gauna faktiškai veiklos nevykdančios įmonės. Pastarąsias bendroves, turimais duomenimis, kontroliavo patys kaltinamieji.

Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, minėtų fiktyviai veikusių įmonių direktoriais buvo paskirti asocialūs, ne kartą teisti, įkalinimo įstaigose bausmes atliekantys ar net užsienio valstybėse gyvenantys ir apie savo vadovavimą bendrovėms nė nenutuokiantys asmenys iš Ukrainos, Moldovos, Kirgizijos.

Pasak prokuratūros, turimų duomenų visuma leidžia pagrįstai įtarti, kad, pasinaudojant šešiomis fiktyviomis, veiklos nevykdančiomis įmonėmis 2019–2020 metais į Lietuvą buvo atgabenta apie 1,7 tūkst. transporto priemonių, kurių bendra pardavimo vertė gali siekti per 15 mln. eurų. Remiantis turimais duomenimis, veikiant pagal tokią schemą, į valstybės biudžetą galėjo būti nesumokėta daugiau nei 2,7 mln. eurų PVM.

Manoma, kad G. B., siekdamas įteisinti savo paties iš nusikalstamos veikos vykdymo gautą turtą, pinigines lėšas, atliko su jomis nekilnojamojo turto įsigijimo sandorius.

G. B. pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir neteisėtos juridinio asmens veiklos.

Šį ikiteisminį tyrimą organizavo ir jį kontroliavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Arvydas Navickas. Tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdyba kartu su Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus pareigūnais, taip pat bendradarbiaujama su Muitinės departamento Imuniteto tarnyba, policija ir Valstybine mokesčių inspekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
spekuliantai, vadinkit daiktus tikrais vardais, kaip viarslininkas taip spekulintas

As

As portretas
Nepaslaptis jog rytų valstybių piliečiai vykdė veiklą lietuvos respublikos teritorijoj ! Vat mokesčius išsireikalauti norima tik iš lietuvių ?

Komentarijus

Komentarijus portretas
Šimtai tokių yra jei kažkas nežino.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių