Druskininkų pasieniečiai nutupdė iš Baltarusijos kontrabandą įskraidinusį droną

  • Teksto dydis:

Raigardo slėnyje Druskininkų pasieniečiai priverstinai nutupdė iš Baltarusijos įskridusį droną, prie kurio buvo pritvirtintas pusės tūkstančio pakelių kontrabandinių cigarečių krovinys.

Drono nukritimo vietoje į kurorto pareigūnų paliktą pasalą vėliau pateko trys druskininkiečiai, įtariama, atėję pasiimti bepilotės skraidyklės ir kontrabandos, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Antradienį vakare Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardos pareigūnai, talkinami kolegų iš rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus, užfiksavo iš Baltarusijos įskridusį droną su pritvirtintu kroviniu. Ši vieta yra prie pat sienos Druskininkų savivaldybės Švendubrės kaimo prieigose esančiame Raigardo slėnyje.

Tamsoje buvo girdimas bepilotės skraidyklės garsas, ją Druskininkų pasieniečiai matė ir per nešiojamąją termovizorinę kamerą. VSAT pareigūnai panaudojo bepiločių orlaivių užkardymo įrangą, kuri sutrikdė drono skrydį ir blokavo jo valdymą.

VSAT nuotr.

Artėdamas prie žemės dronas iš inercijos netaisyklinga trajektorija dar šiek tiek paskrido, ore vertėsi ir propeleriais trenkėsi į žemę. Druskininkų pasieniečiai skraidyklę paliko ten, kur ji nukrito, t. y. pamiškėje. Čia buvo palikta ir VSAT pareigūnų pasala.

Laukti joje prireikė apie tris valandas. Tuomet pasieniečiai pamatė, kad link drono nukritimo vietos dairydamiesi artėja trys vyrai. Kaip vėliau paaiškėjo, jie mobiliajame telefone įdiegtoje programėlėje sekė drono buvimo vietą, mat prie jo buvo prikabintas GPS siųstuvas.

Trijulė priėjo prie skraidyklės, ją pakėlė kartu su pritvirtintu kroviniu ir rengėsi visa tai neštis į šalies gilumą. Tuomet iš pasalos pasirodė kurorto pasieniečiai ir vyrus sulaikė. Paaiškėjo, kad tai yra 30-ies, 46-erių ir 56-erių Druskininkų savivaldybės gyventojai.

Pasieniečiams ištyrus jų turėtą telefoną neliko abejonių, kad vyrai žinojo apie dronu įskraidintą kontrabandą, t. y. 500 pakelių cigarečių „Minsk Capital QS“ su Baltarusijos akcizo ženklais.

„Sėkmės atveju dronas krovinį turėjo numesti Lietuvoje ir grįžti į Baltarusiją, o cigaretes Druskininkų savivaldybės gyventojai būtų nusinešę toliau“, – teigė pasieniečiai.

Jie pastebi, kad nutupdytas dronas yra gana modernus, didelės keliamosios galios. Vienas sulaikytųjų VSAT pareigūnams guodėsi, kad praradus šį droną nuostolis sieks apie 12 tūkst. eurų. Pirminiais duomenimis, vyras neklydo.

Druskininkų pasieniečiai sulaikytiesiems dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką pradėjo administracines teisenas. Jiems gresia baudos nuo 2 tūkst. iki 5590 eurų. Po apklausų trijulė paleista. Dronas ir cigaretės saugomi Druskininkų užkardoje.

Panaudoję vadinamąją antidroninę įrangą pasienyje su Baltarusija tarnaujantys VSAT pareigūnai šiemet iš viso priverstinai nutupdė ir perėmė trylika iš Baltarusijos įskridusių dronų su kontrabanda.

Šiuo „nuotoliniu“ būdu dažniausiai skraidinami nedideli cigarečių kroviniai nuo kelių šimtų iki beveik tūkstančio pakelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių