Įstaigai „Wallter“ už pinigų plovimą – nemenka bauda: teks susimokėti 280 tūkst. eurų

Atlikęs tikslinį elektroninių pinigų įstaigos „Wallter“, UAB, inspektavimą, Lietuvos bankas nustatė, kad įstaiga pažeidė Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą. Už tai „Wallter“, UAB, skirtas įspėjimas, bauda ir įpareigojimai. Bendrovė pažeidimus ir trūkumus pradėjo taisyti jau inspektavimo metu savo iniciatyva.

Lietuvos bankas nustatė, kad tikrinamu laikotarpiu įstaigos taikytos klientų rizikos vertinimo procedūros neužtikrino, kad būtų tinkamai nustatoma klientų pinigų plovimo, teroristų finansavimo rizika, klientai būtų tinkamai skirstomi į rizikos grupes. 

Įstaiga ne visais atvejais tinkamai nustatydavo klientų ar jų atstovų tapatybę, o kliento pažinimo procedūros neleido suprasti klientų – juridinių asmenų – dalykinių santykių tikslo, veiklos pobūdžio. „Wallter“ neužtikrino, kad didesnės rizikos grupės klientams būtų tinkamai taikomos sustiprinto kliento tapatybės nustatymo procedūros ir kad klientų tikrinimo informacija būtų atnaujinama nustatytu periodiškumu.

Be to, nustatyta trūkumų organizuojant kliento dalykinių santykių ir sandorių stebėseną – įstaiga neužtikrino priemonių, kurios leistų sukaupti pakankamai žinių apie klientui būdingą elgseną, suteikiančių galimybę tinkamai identifikuoti neįprastus sandorius ir operacijas. 

Bendrovė tinkamai nevertino klientų pateiktų dokumentų, pagrindžiančių mokėjimo operacijas, sandorius, jų paskirtį arba lėšų kilmę, formaliai analizavo sudėtingus, neįprastai didelius sandorius, nepakankamai nagrinėjo tokių sandorių vykdymo pagrindą ir tikslą. Be to, įstaiga inspektuojamu laikotarpiu neužtikrino, kad už pinigų plovimo ir teroristų prevencijos organizavimą atsakinga vidaus kontrolės funkcija būtų nepriklausoma nuo verslo interesų.

Už šiuos pažeidimus Lietuvos bankas skyrė „Wallter“ 280 tūkst. Eur baudą. Be to, nustatyta trūkumų organizuojant įstaigos darbuotojų mokymų procesą, už tai Lietuvos bankas skyrė įspėjimą. Lietuvos bankas įpareigojo „Wallter“ pašalinti visus inspektavimo metu nustatytus pažeidimus ir trūkumus iki 2022 m. kovo 31 d. Įstaiga savo iniciatyva jau ėmėsi priemonių, kad inspektavimo metu nustatyti pažeidimai bei veiklos trūkumai būtų pašalinti ir nepasikartotų ateityje.

Bendrovės „Wallter“ biuro Lietuvoje ir atitikties vadovė Justina Milašauskienė teigia, kad šiandien situacija įmonėje jau yra pasikeitusi. Įmonė jau nuo praėjusių metų pabaigos, dar iki Lietuvos banko inspektavimo pradžios, pradėjo įgyvendinti plataus spektro pokyčių paketą, kuris apima beveik trisdešimt priemonių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijai stiprinti bei atitikties specialistų komandos padidinimą 185 proc.

Šiandien situacija įmonėje yra jau visiškai kita, nei buvo inspektavimo metu: prevencinės priemonės reikšmingai sustiprintos.

„Tai buvo mūsų šių metų prioritetas, kuriam skyrėme ypatingą dėmesį: keitėme procesus, savo iniciatyva investavome į išorės auditą, priėmėme naujus profesionalius darbuotojus, kurie koncentruojasi išskirtinai atitikties ir pinigų plovimo prevencijos procesuose – vien atitikties skyriuje jau turime dvidešimt darbuotojų, kai tokiu metu pernai jų buvo septyni. Taip pat reikšmingai sumažinome aukštos rizikos klientų skaičių ir įgyvendinome daug kitų vidinių pokyčių, tad šiandien situacija įmonėje yra jau visiškai kita, nei buvo inspektavimo metu: prevencinės priemonės reikšmingai sustiprintos, o buvę trūkumai – ištaisyti“, – pažymi „Wallter“ biuro Lietuvoje ir atitikties vadovė J. Milašauskienė.

Lietuvoje įkurta ir Europos ekonominėje erdvėje veiklą vykdanti UAB „Wallter“ pastaraisiais metais išgyveno veiklos transformaciją – iš finansinių paslaugų startuolio išaugo į trečią pagal apyvartos dydį elektroninių pinigų įstaigą Lietuvoje, gerokai paaugino klientų krepšelį bei per metus 185 proc. padidino darbo vietą skaičių įmonės atitikties skyriuje. Būtent su šia transformacija ir jos metu įmonėje vykusiais pokyčiais „Wallter“ biuro Lietuvoje vadovė ir sieja Lietuvos banko nustatytus pažeidimus, kurie operatyviai buvo ištaisyti.

„Pastaraisiais metais įmonė buvo sparčioje augimo fazėje, kurios metu vyko daug pokyčių, buvo kuriama daugybė procesų, formuojama geroji praktika, tačiau tai jau yra praeitas etapas. Jau nuo praėjusių metų pabaigos veiksmus koncentruojame į kokybės didinimą ir ypač didelį dėmesį skiriame atitikties reikalavimų, pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemonių įgyvendinimui. Dėl to gerokai padidinome atitikties specialistų komandą, dirbančių išskirtinai su pinigų plovimo prevencija, įdiegėme daug naujų priemonių ir turime stiprų akcininkų palaikymą investuoti į šią sritį ir toliau“, – sakė J. Milašauskienė.

Pasak patyrusiuos atitikties ekspertės, įmonė supranta ir labai atsakingai vertina savo, kaip elektroninių pinigų įstaigos, atsakomybę įgyvendinti pinigų plovimo prevencijos priemones ir vykdyti aktyvią veiklos stebėseną, tad jie yra pasirengę ir toliau tobulinti procesus šioje srityje.

J. Milašauskienė, prisijungdama prie įmonės 2020 m. lapkritį, ėmėsi lyderystės įmonės atitikties procesų transformacijai. Ji taip pat yra Fintech sektoriaus lyderes vienijančios organizacijos „European Women Payments Network“ narė.


Šiame straipsnyje: pinigų plovimasbaudaWallter

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
DDDD JAU SUMOKEJO ! va kai susmokes va tada ir rasykite kad tas ir tas sumokejo bauda tokia ir tokia !! odabar TURI sumoketi DDDDD bus dar NE vienas teimas ir liks kokia 2800 EU !!! jug cia DURNIU LAIVAS !!

sitos lezbiu ykurtos aferiugu sarages

sitos lezbiu  ykurtos  aferiugu sarages  portretas
daugiau niekuo ir neuzsiima , pinigus plauna , vaikus vagia, arba vibratoriais prekiauja..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių