Per karantiną pietavę Seimo nariai liko nenubausti – baudą skyrė tik kavinei

Pavasarį per karantiną Seimo kavinėje pietavusių ir reikalavimus pažeidusių parlamentarų istorijoje posūkis – teismas maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės direktorei skyrė baudą. Tuo tarpu Seimo nariai iš balos išlipo sausi.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjos Ingos Štuopienės nuosprendyje, kuris buvo paskelbtas antradienio pavakarę, nutarta maitinimo paslaugas Seimo kavinei teikiančios bendrovės „Taurakalnis“ direktorę Viktoriją Dūdienę pripažinti kalta padarius administracinį nusižengimą, ir paskirti administracinę nuobaudą – 800 eurų dydžio baudą.

Tiesa, bauda yra gerokai mažesnė nei numatyta administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 45 straipsnio 4 dalyje. Čia nurodyta, kad už Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimą  juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims gali grėsti bauda nuo 1500 iki 6 tūkst. eurų.

„Skiriant baudą atsižvelgta į tai, kad iš esmės dėl susidariusios situacijos tam tikrą atsakomybę turėtų prisiimti ir Seimo kanceliarija. Taip pat į tai, kad kavinė veikė ir maitinimą tiekė ribotam asmenų ratui, veikė ne nuolat – tik Seimo posėdžių metu, kad nekilo neigiamų padarinių“, – teigė  Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovė Rimantė Kraulišė.

Stop kadras.

Paklausta apie tai, kodėl šiuo konkrečiu atveju bauda skirta tik V. Dūdienei, o parlamentarams – ne, pašnekovė aiškino, kad teismas nagrinėja bylą pagal suformuluotą kaltinimą. Tai yra, būtent šiuo atveju jis buvo pareikštas „Taurakalnio“ direktorei, todėl esą parlamentarams nebuvo skiriamos baudos, nes teismas negali išeiti už kaltinimo ribų.

Stop kadras.

Portalo žurnalistai antradienio vakarą elektroniniu paštu išsiuntė klausimus maitinimo paslaugas Seimo kavinei teikiančios bendrovės direktorei, tačiau atsakymų negavo. Trečiadienį bandant su V. Dūdiene susisiekti telefonu, to padaryti taip pat nepavyko.

Pasak R. Kraulišės, Vilniaus miesto apylinkės teismo nutarimas per 20 kalendorinių dienų nuo jo nuorašo išsiuntimo ar išdavimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Vilniaus apygardos teismui per Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Primename, kad incidentas Seimo kavinėje buvo fiksuotas pavasarį LNK laidos „KK2“ reportaže. Čia karantino draudimų nepaisė užtikti trys seimūnai – Petras Nevulis, Algirdas Sysas ir Julius Sabatauskas. Jie pietavo, nors ant durų buvo skelbiama, kad maistą galima tik išsinešti.

Stop kadras.

„Aš išsinešiau nuo prekystalio“, – paklaustas, ar perskaitė užrašą, jog maistą galima tik išsinešti, sakė A. Sysas. Tuo tarpu J. Sabatauskas buvo kiek kuklesnis ir teigė, jog ketino išsinešti, bet sriuba esą buvusi ir taip jau gerokai pravėsusi. „Gerai, išsinešim, bet, matot, skystą sudėtinga nešti. Tai yra Seimo valgykla – išlaikyti atstumai. Manau, kad toks yra sprendimas Seimo kanceliarijos. Ten parašyta: „išsinešimui“? Nežinau, tada neperskaičiau“, – teisinosi jis.

Maitinimo paslaugas Seimo kavinei teikiančios bendrovės „Taurakalnis“ direktorė V. Dūdienė tada tikino, jog institucijos nėra nustačiusios, kad įmonė netinkamai vykdytų teisės aktų nuostatas, reglamentuojančias bendrovės veiklą karantino metu.

„Lietuvos Respublikos Seimas yra įstatymų leidžiamoji valdžia, kuri teisės aktais nustato elgesio modelius, taisykles, taip pat ir šiuo sudėtingu laiku. „Taurakalnis“ neturi ir negali kontroliuoti Seimo narių, kurie betarpiškai dalyvauja teisės aktų leidyboje, elgesio, tačiau tiki, jog minėti asmenys prevencinių priemonių laikosi atsakingai. Pakartotinai, pažymėtina, kad įmonė atsakingai vykdo koronaviruso prevencines priemones“, – akcentavo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ateis laikas ir Sibiro lokys nubaus juos visus...

Kopustas.

Kopustas. portretas
Nu zinoma, kaip gi kitaip - Gi Varna Varnai Akies Nekerta.

Klausimas

Klausimas portretas
Ar pavyko kam nors nubausti kiaulę ir kas iš to išėjo?
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių