Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos teismas išteisino airį "Tikrosios Airijos respublikonų armijos" byloje

2013-10-02 11:54
BNS inf.
K. Marčiulionio byla: LAT sustabdė apeliacinio teismo nutarties vykdymą
K. Marčiulionio byla: LAT sustabdė apeliacinio teismo nutarties vykdymą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį išteisino Airijos pilietį Michaelą Campbellą (Maiklą Kembelą), kuris buvo nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl rengimosi tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei "Tikroji Airijos respublikonų armija".

Teismas pareiškė, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos institucijos nepateikė duomenų, kurie paneigtų gynybos argumentus, jog kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų.

41 metų airis paleistas teismo salėje. Į ją jis buvo atvestas surakintas antrankiais ir lydimas keturių Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

"Valstybės institucijos nepateikė įrodymų, paneigiančių teiginius, kad jis veikė išprovokuotas MI5 agentų", - paskelbė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys.

Jo teigimu, išsamiai bylą ištirti trukdė britų ir airių institucijų pozicija, kai jos atsisakė apklausti kitus įtariamuosius byloje.

"Didžiosios Britanijos ir Airijos institucijoms atsisakant bendradarbiauti su Lietuvos teismais ir prokuratūra, nėra galimybės visapusiškai išnagrinėti bylą", - sakė teisėjas.

Teismas padarė išvadą, kad jei ne Didžiosios Britanijos tarnybų įsikišimas, M.Campbellas nebūtų padaręs nusikaltimų, nebūtų vykęs į Lietuvą turėdamas nusikalstamų tikslų.

Anot teismo, byloje nėra pakankamai informacijos apie MI-5 veiksmus Airijoje dar iki M.Campbellui atvykstant į Lietuvą.

Iš byloje esančių garso įrašų aišku, kad iki nusikalstamos veikos M.Campbellas net nežinojo, kur yra Lietuva ar kad Ryga nėra Lietuvos miestas, nurodė teismas.

M.Campbellas po teismo posėdžio sakė ketinąs kuo greičiau vykti į Airiją, kur gyvena jo šeima.

"Be abejo, svarbiausias planas - vykti namo", - jis sakė BNS teismo rūmuose. Pačią bylą komentuoti jis atsisakė.

Jo advokatė pasveikino teismo sprendimą, sakydama, kad "teismas apgynė esminį principą, kad valstybė negali sukurti nusikaltimo ir paskui už jį teisti".

"Kiekvienas žmogus gali patekti į tokią situaciją, kai nusikaltimas sukuriamas, inicijuojamas valstybės pareigūnų ir už tai tenka atsakyti baudžiamąja tvarka", - BNS sakė advokatė Ingrida Botyrienė.

Ji sakė taip pat buvusi nepatenkinta tuo, kad britai ir airiai ignoravo teisinės pagalbos prašymus, kurie dar užvilkino bylą, nors airis be įsiteisėjusio nuosprendžio buvo suimtas beveik šešerius metus.

"Pats principas, kad žmogus yra suimtas, kad vyksta jo procesas, kuriame jis yra šešerius metus, suponuoja ir užsienio valstybių institucijų didesnį rūpestingumą ir atidumą", - kalbėjo advokatė.

Prokuroras sprendimą žadėjo skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui kasacine tvarka.

"Su teismo motyvais nenorėčiau sutikti. Be abejo, situacija buvo sudėtinga, bet aš su teismo motyvu, kad išteisintasis buvo išprovokuotas daryti nusikalstamas veikas, nesutikčiau", - žurnalistams sakė prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Jis taip pat užsiminė, kad dar buvo galima palaukti, jog airiai ir britai įvykdytų Lietuvos prašymus apklausti kitus įtariamuosius - grupuotės vadeiva vadinamą Michaelo brolį Liamą (Lijamą) ir kaltinamąjį Brendaną McGuiganą (Brendaną Makgiganą) - kurie Lietuvai neperduoti motyvuojant blogomis kalinimo sąlygomis.

"Mano manymu, apskritai nebuvo tokio fakto, jog airių ar britų teisėsaugos institucijos nebendradarbiautų su teismu. Prieš įrodymų tyrimo pabaigimą Didžioji Britanija ir Airija pateikė duomenis, jog tas prašymas galės būti įvykdomas. Tuo momentu, kai vyko kitų įtariamųjų ekstradicijos procesas, jų apklausa buvo negalima. Po to, kai teisėsaugos institucijos pasisakė, jog šių įtariamųjų neišduos Lietuvai, jų apklausa tapo galima", - sakė prokuroras.

Jis apeliaciniu skundu prašė airiui paskirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę vietoj anksčiau skirtų 12 metų.

Airijos pilietis 2011 metais Vilniaus apygardos teismo nuteistas dėl kelių skirtingų nusikaltimų - paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

"Tikroji Airijos respublikonų armija" priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų