Narkotikų rinka prisitaiko prie koronaviruso pandemijos apribojimų

Narkotikų rinka prisitaiko prie koronaviruso pandemijos nulemtų kelionių ribojimų ir sienų uždarymų, skelbiama trečiadienį paviešintoje Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro metinėje narkotikų paplitimo ir vartojimo apžvalgoje.

Centro teigimu, šį prisitaikymą atspindi tam tikri neteisėtos prekybos maršrutų ir metodų pokyčiai: daugiau dėmesio skiriama kontrabandai per įvairiarūšius konteinerius ir komercines tiekimo grandines, mažiau kliaujamasi kurjerių paslaugomis.

„Narkotikų rinka Europoje tampa atspari įvestiems ribojimams. (...) Vis labiau plinta grynos ir stiprios medžiagos, kurios platinamos tiek gatvėse, tiek internetu. Vien ES per praėjusius metus nustatyti net 46 nauji narkotikai“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorius Renaldas Čiužas.

Narkotikų rinka Europoje tampa atspari įvestiems ribojimams. (...) Vis labiau plinta grynos ir stiprios medžiagos, kurios platinamos tiek gatvėse, tiek internetu.

Populiariausias narkotikas Europoje lieka kanapės.

Remiantis ataskaitoje pateikiama informacija, kanapių auginimas ir sintetinių narkotikų gamyba ES išliko stabili, kokia buvo iki pandemijos, be to, gamybos vietų aptinkama tiek pat.

„Nors ankstyvuoju apribojimų dėl pandemijos laikotarpiu buvo sutrikdytos mažmeninės prekybos narkotikais gatvėje rinkos ir pranešta apie tam tikrą lokalizuotą trūkumą, narkotikų pardavėjai ir pirkėjai prisitaikė vis dažniau šifruodami pranešimus socialinių tinklų mobiliosiomis programėlėmis, interneto šaltiniais, paštu ir pristatymo į namus paslaugomis“, – rašoma ES institucijos pranešime.

Jame taip pat pabrėžiama, kad ilgalaikis pandemijos poveikis gali sukelti tolesnį narkotikų rinkų skaitmeninimą.

Be kita ko, atkreipiamas dėmesys, kad ankstyvuoju ribojimų laikotarpiu narkotikų vartojimas buvo kiek sumenkęs, tačiau 2020-ųjų vasarą atlaisvinus judėjimo, kelionių ir socialinių susibūrimų apribojimus, daugumos narkotikų vartojimo mastas ėmė grįžti į įprastas ribas.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad kai kuriose šalyse matoma požymių, leidžiančių įtarti galimai išaugusį kokaino ir kreko prieinamumą.

Centro duomenimis, 2019 metais konfiskuota 213 tonų kokaino, 2018-aisias konfiskuotos 177 tonos. Pirminiai praėjusių metų konfiskavimo duomenys rodo, kad per pandemiją šios narkotinės medžiagos prieinamumas nemažėjo.

Vartojimą pasilinksminimo vietose pakeitė vartojimas namuose

Kaip per spaudos konferenciją sakė NTAKD Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Evelina Pridotkienė, vadinamųjų pasilinksminimo narkotikų, pavyzdžiui, ekstazio, vartojimas sumenko, tačiau juos pakeitė kitos medžiagos.

„Perėjimas yra iš naktinio gyvenimo į vartojimą namų aplinkoje. (...) Matome grėsmę, kad ir benzodiazepinų vartojimas yra padidėjęs, ypač kai vartojama su alkoholiu“, – kalbėjo NTAKD atstovė.

„Tai yra daugiausia raminamieji vaistai, kurių sudėtis gali būti labai įvairi“, – pridūrė ji.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, mažiausiai kartą gyvenime kanapių bandė daugiau nei ketvirtadalis europiečių, Lietuvoje šis skaičius siekia maždaug dešimtadalį.

Kokainą bandė apie 5 proc. europiečių ir kiek mažiau nei procentas lietuvių. Panašūs skaičiai, vertinant ekstazio ir amfetamino vartojimą.

Savo ruožtu R. Čiužas sakė, kad šiuo metu rengiami tam tikri pasiūlymai, kurie galėtų prisidėti prie narkotikų vartojimo mažinamo.

„Didesnis dėmesys turėtų būti skirtas vartojimo prevencijai, įsigijimo prieinamumo mažinimui. (...) Apie konkrečias priemones pakalbėsime truputį vėliau. Nenorėčiau kai kurių įvardyti, kol dėl jų dar nėra susitarta tarp Lietuvos policijos, muitinės ir atsakingų institucijų“, – sakė NTAKD vadovas.

Lietuvos narkotikų vartojimo tyrimas atliktas 2016 metais, tačiau E. Pridotkienė teigė, kad jį planuojama artimiausiu metu rengti dar kartą.

„Pernai tyrimo negalėjo atlikti dėl pandemijos, jis šiuo metu planavimo stadijoje“, – sakė ji.

NTAKD atstovės teigimu, žiūrint į kitus stebėsenos metodus, tikėtina, kad skaičiai liks panašūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių