Kodėl policija slepia informaciją apie seksualinius nusikaltimus?

  • Teksto dydis:

Po įvykio, kai viduryje dienos buvo užpulta ir išžaginta nepilnametė, paaiškėjo, kad panašių užpuolimų būta ir daugiau, bet policija tokius nusikaltimus nuo visuomenės slepia. Daugelis piktinasi, kodėl nepraneša apie juos kasdienėse nusikaltimų suvestinėse, pasakojama LNK reportaže.   

Vilnius, Žvėryno mikrorajonas. Vos už 100 metrų – judri T. Narbuto gatvė. O štai čia pat yra miško masyvas, kur netoliese visai neseniai buvo išžaginta nepilnametė. Vietos gyventojai vis dar labai išsigandę.

„Aišku, kad baisu. Mačiau, kad moterims organizuojami savigynos kursai. Vakarais ir patys stengiamės nevaikščioti“, – kalbėjo vietos gyventoja.

„Po to įvykio neramu pasidarė, nesinori net eiti pro ten. Anksčiau su žmona eidavome pasivaikščioti į šį miškelį, dabar jau neisime“, – kalbėjo kitas pašnekovas.

„Aš sena, kas mane puls, nebent koks iškrypėlis. Pats bjaurumas šiame didžiajame miške. Čia daug benamių, asocialių asmenų vaikšto“, – sakė užkalbinta pensininkė.

„Yra ir kitų problemų, ką reikėtų tvarkyti. Pirmiausiai – apšvietimą. Yra neapšviestų ir tikrai nesaugių vietų, kur pavojinga vaikščioti ir ypač jaunoms merginoms“, – savo nuomonę dėstė vyras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Po to, kai viduryje dienos buvo užpulta ir išžaginta nepilnametė, paaiškėjo, kad panašių užpuolimų būta ir daugiau, bet policija tokius nusikaltimus nuo visuomenės slepia. Nepraneša apie juos kasdienėse nusikaltimų suvestinėse. Aiškina, kad taip siekia nepakenkti tyrimui ir iškrypėlių aukoms.

„Labai dažnai sužinojus tokią informaciją iš asmens tyčiojamasi, kyla problemų tarp bendraamžių, mokykloje ir pan. Taigi, kaip ir numato įstatymai, informacija apie seksualinius nusikaltimus nėra skelbtina ir dažniausiai nepatenka į nusikaltimų suvestines“, – teigė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Labai dažnai sužinojus tokią informaciją iš asmens tyčiojamasi, kyla problemų tarp bendraamžių, mokykloje.

Žvėryne išniekinta 15-metė, Karoliniškėse užpulta 12-etė ar vakar pakeliui į mokyklą užpulta 18-metė – tai vos keli atvejai, apie kuriuos visuomenė sužinojo. Tačiau vien šiemet policija tiria septynis galimus seksualinio smurto prieš vaikus atvejus. Pernai užregistruota 500 atvejų, kai galimai buvo seksualiai išnaudoti nepilnamečiai. Tačiau apie daugumą jų policija viešai nepranešė. Tai reiškia, kad žmonės nežino apie jiems arba jų artimiesiems gresiantį pavojų.

„Faktas, kad reikia skelbti. Kodėl turėtų slėpti nuo žmonių, kuriems ta informacija galėtų pasitarnauti“, – sakė užkalbinta praeivė.

„Turėtų skelbti tokią informaciją, kad žmonės būtų budresni, labiau saugotųsi, atkreiptų dėmesį į keistesnius asmenis, kurie galimai linkę ir į tokius nusikaltimus“, – porino jaunas vyras.

„Aišku, kad reikia skelbti. Be pavardžių. Tuomet žmonės žinotų ir labiau saugotųsi“, – teigė pensinio amžiaus moteris.

Lietuvos policijos profesinės sąjungos (toliau – LPPS) vadovė neatmeta, kad nusikaltėliai įžūlėja, nes trūksta patruliuojančių pareigūnų. O kad dažniau apie seksualinius nusikaltimus būtų skelbiama, pritaria ir teisininkai, ir LPPS.

„Čia nebūtina, ko gero, detalizuoti apie įvykį, laiką, asmenis, bet verta paminėti, kuriose vietose   susiformuoja negeros, pavojingos tendencijos. Tą visuomenė, manau, turi teisę žinoti“, – komentavo LPPS pirmininkė Roma Katinienė.

„Reikia ne tik atskleisti tokią informaciją, bet ją ir pateikti tinkamai, objektyviai ir pan.“, – teigė teisininkas Gintautas Bartkus.

Dažnai būna, kad neviešinti seksualinių nusikaltimų prieš nepilnametį pageidauja artimieji, bet skelbti ar neskelbti apie nusikaltimą, nusprendžia policijos tyrėjas. Vidaus reikalų ministerija (VRM) neslepia, kad dažniausiai pranešama apie tuos nusikaltimus, apie kuriuos nutylėti neįmanoma.  O kitais atvejais tylima. Esą dėl žmonių ramybės, kad nekiltų panika.

„Dažnai pirminė informacija tikslinama. Tad jos paskelbimas gali turėti priešingų pasekmių: suklaidinti visuomenę, sukelti paniką. Jeigu įvykiai yra rezonansiniai, tai pareigūnai surengia ir spaudos konferencijas, pateikiama aktuali informacija, apie kurią visuomenė turi žinoti“, – sakė VRM Viešojo saugumo politikos grupės vadovas Darius Domarkas. 

Apie išžaginimą Žvėryne policija visuomenei vis dėlto pranešė.

„Galima sakyti, kad šis įvykis buvo šiek tiek netradicinis, nes pakankamai judrioje vietoje, kur nemažai praeivių, viduryje dienos užpulta nepilnametė mergina“, – paaiškino R. Matonis.

Vien pernai policija užregistravo 500 atvejų, kai galimai seksualiai buvo išnaudoti nepilnamečiai. Teismą pasiekė tik kiek dagiau nei pusė jų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris .R

Lauris .R  portretas
Kokie jie policija ten parazituojantys dariniai su jais reike agresyviau šneketi kad nieko nespėtų nuslepti

S.Nėris \\\\\.../////

S.Nėris  \\\\\...///// portretas
"Kankinkit budeliai žiauriau,draugų aš neišduosiu".____Savi savus palaiko,kaip kitaip.

tomas

tomas portretas
jo, reikia viesinti, kad konservata zinuotu pas kurios skilute jau pradurta ir neverta juos zaginti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių