Meilės apakintos išsilavinusios 50-etės – dažniausios romantinių sukčių aukos

  • Teksto dydis:

Minint Valentino dieną, pakalbėkime apie meilę ir sukčius. Kaip tai susiję, LNK žurnalistas klausė „Luminor“ banko eksperto Lino Sadecko.

– Jūsų bankas atliko tyrimą, kas dažniausiai tampa sukčių aukomis. Ar tiesa, kad čia ir meilė įsipainiojusi?

– Tikrai taip. Atlikome praeitų metų analizę, susijusią su romantiniu sukčiavimu. Paaiškėjo, kad yra labai aiškus nukentėjusio asmens profilis. Vidutiniškai tai – 58 metų amžiaus asmenys. Tačiau ta mediana yra platesnė ir apima žmones nuo 37 iki 73 metų amžiaus. Pagal statistiką, dažniausios aukos – moterys. Nukentėjusių vyrų praeitais metais nebuvo užfiksuota. Įdomu tai, kad tos moterys turi aukštąjį išsilavinimą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Vadinasi, į sukčių pinkles moterys dažniausiai pakliūva dėl meilės?

– Taip. Ir dažniausiai, kaip rodo mūsų tyrimas, jų veikla būna susijusi su pedagogika, slauga, medicina. Matome tendenciją, jog sukčiai pasinaudoja būtent moterų empatija, geraširdiškumu, gailestingumu. Dėl savo geros širdies jos neretai ir nukenčia.

– Ar tiesa, kad tokie sukčiai ypač suaktyvėjo prasidėjus karantinui, kai išpopuliarėjo pažinčių programėlės? Galva susisuka taip, kad paskui potencialios aukos nebegali įvertinti realios situacijos ir savo santaupas atiduoda?

– Pati pandemija, užsidarymas namuose paskatino žmones daugiau bendrauti virtualioje erdvėje. Na, o po pandemijos ta praktika išliko. Sukčiai tuo pasinaudojo. Tiksliau, išnaudojo elektroninius kanalus tam, kad galėtų užmegzti ryšį ir pasirinkta auka užkibtų ant jauko. Jiems tai sekėsi, nes praėjusiais metais romantiniai sukčiai iš savo aukų išviliojo nemažai pinigų. Fiksavome pervedimus pagrinde į Europos šalis: į Ispaniją, Italiją, Turkiją.  Įdomu tai, kad pervedimo gavėjas pagal pavardę nebuvo tos šalies pilietis, tačiau nukentėjusios moterys į tai neatkreipdavo dėmesio.

Šis paslaptingas virtualioje erdvėje vykstantis meilės romanas trunka iki tol, kol paprašo atlikti pavedimą.

– Meilė apakina?

– Galima sakyti, kad taip. Daugelis sukčių prisistato karininkais, medikais, mechanikais, esą dirba užslaptintoje srityje. Ir šis paslaptingas virtualioje erdvėje vykstantis meilės romanas trunka iki tol, kol paprašo atlikti pavedimą. Tai – pirmas sukčiavimo signalas, kad kažkas yra ne taip šiuose romantiniuose santykiuose. Visiems gyventojams į tai vertėtų atkreipti dėmesį. Jei susipažįstama internetu ir paprašoma atlikti pavedimą, pagelbėti, veikiausiai čia ir reikėtų sustoti.

– Tie pavedimai dažniausiai keliauja į užsienį. Kokių tendencijų pastebi jūsų kolegos iš kitų šalių?

– Jungtinėje Karalystėje atlikti tyrimai rodo priešingą tendenciją nei mes fiksuojame čia, Lietuvoje. Ten vis dažniau nukentėjusieji yra pakankamai jauni – iki 29 metų amžiaus – vyrai. Ir tas aukų skaičius procentiškai didėja. Siejama su tuo, kad tokio amžiaus žmonės jaučiasi vieniši, susvetimėję ir neria į tuos socialinius tinklus, ieškodami, sakykime, romantinių santykių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai \\\\\.../////

Kai  \\\\\...///// portretas
putė užkaista,smegenys atvėsta.

cinikas

cinikas portretas
rafinuotoms išsilavinusioms moteris tik sukčiai ir tegali įtikti. Bet toks "servisas" brangiai kainuoja. :)

ironija

ironija portretas
sveiko proto moterų bet kokiam amžiuje apgauti neįmanoma, apgauna tik kvailes, tiksliau godžias, pažadėdami krūvą pinigų. Godumas žudo :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių