Šaltiniai: Lietuvoje nuo Kinijos kompiuterinių įsilaužėlių nukentėjo „Game insight“

Lietuvoje nuo Kinijos kompiuterinių įsilaužėlių, apie kurių veiksmus šią savaitę pranešė JAV Teisingumo departamentas, nukentėjo žaidimų kūrybos įmonė „Game insight“, BNS informavo du tarpusavyje nesusiję šaltiniai. Pati įmonė šios informacijos nekomentuoja.

JAV Teisingumo departamentas antradienį pranešė, kad du Kinijos programišiai ilgiau kaip dešimt metų vykdė įsilaužimų kampaniją, taikydamiesi į šalis, turinčias aukštųjų technologijų pramonę. Tarp vienuolikos šalių pranešime įvardinta ir Lietuva.

Kaltinamajame akte minima neįvardijama Lietuvos kompiuterinių žaidimų įmonė, iš kurios pavogta 38 gigabaitai duomenų, įskaitant programavimo duomenis, Java programinės kalbos failus, kodavimo failus (angl. encoding files).

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS patvirtino, kad pernai liepą Kriminalinės policijos biuras sulaukė partnerių iš JAV prašymo dėl įvykio susijusio su Lietuvoje veikiančia įmone.

„Tyrimo jokio Kriminalinės policijos biuras neturėjo, tiesiog partnerių prašymu buvo atlikti tam tikri veiksmai, mes padėjome jiems, ko jie prašė, tuo tarptautiniu bendradarbiavimu ir užsibaigė viskas“, – sakė R. Matonis.

Daugiau informacijos apie nuo įsilaužėlių nukentėjusią įmonę ar tikslius pareigūnų atliktus veiksmus jis nesuteikė, taip pat konkrečiai neįvardino ir pagalbos prašiusių partnerių.

Komentuoti šią informaciją atsisakė ir įmonės „Game insight“ Vilniaus padalinio vadovas Antanas Mišeikis. Iš pradžių jis sakė informacijos negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, o pokalbio pabaigoje atsisakė komentuoti išvis.

„Žinokit, nieko nekomentuosiu. Mano vienintelis komentaras – nieko nekomentuosiu“, – BNS sakė A. Mišeikis.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius anksčiau šią savaitę BNS patvirtino, kad Lietuvos institucijos tiria šį atvejį, bendradarbiaudamos su tarptautiniais partneriais.

JAV Teisingumo ministerijos paviešintame kaltinamajame akte sakoma, kad minėti programišiai daugiau kaip dešimt metų taikėsi į įvairių ūkio šakų įmones, tarp kurių, be kita ko,buvo aukštųjų technologijų gamyba, medicinos įrenginių, civilinė ir pramonės inžinerija, verslo, švietimo ir žaidimų programavimas, saulės energetika, farmacija, gynyba.

Taip pat pranešama, kad pastaraisiais mėnesiais jie ieškojo pažeidžiamų vietų šiuo metu skiepus ir kitus gydymo metodus nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 kuriančiose bendrovėse.

Pasak prokurorų, kompiuteriniai įsilaužėliai yra pavogę informacijos, jų žiniomis, turinčios dominti Kinijos vyriausybę.

Bendrovė „Game insight“ buvo įkurta 2009 metais. Savo internetiniame puslapyje ji skelbia turinti žaidimų kūrybos studijas Rytų Europoje ir Baltijos valstybėse, jos būstinė veikia Vilniuje.

Anot įmonės, joje dirba daugiau 600 kompiuterinių žaidimų kūrėjų, o žaidimus žaidžia daugiau kaip 350 mln. žmonių visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mes

mes portretas
rusai+kinai puola!!!

jokios

jokios portretas
prekybos su kinais geriau jau prisijungt kruoni prie astravo reikia bendradarbiaut o netriubint sprogs ir pan tai pataikavimas briuseliui kuriam nepatiks jei gausim pigesne elektra ir bus okey 2 pusem?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių