Pereiti į pagrindinį turinį

Šiaulių teismo pirmininkas: įtarimai kolegai šokiravo

Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Gražvydas Poškus teigia, kad korupcija įtariamo teisėjo Raimundo Jurgaičio bylos greičiausiai bus perduotos nagrinėti kitiems teisėjams.

Šiaulių apygardos teismas
Šiaulių apygardos teismas / Šiaulių apygardos teismo nuotr.

Teismo pirmininko teigimu, kolegas šokiravo R. Jurgaičiui teisėsaugos pateikti įtarimai.

„Šiandien buvo paskirtas vienas bylos nagrinėjimas pas jūsų nurodytą teisėją, tai šis posėdis, akivaizdu, negalės vykti. Jei nušalinimo veiksmas bus ilgalaikis, tai, be abejo, teisėjo žinioje esančios bylos bus perskirstytos kitiems teisėjams. Aš nemanau, kad tai atsilieptų teismo darbui“, – BNS sakė G. Poškus.

Anot jo, R. Jurgaitis turėjo iki dešimties pirmosios instancijos, dar gerokai daugiau apeliacinių bylų. Korupcija įtariamas kolega šiame teisme, pasak G. Poškaus, dirbo ilgiau nei dešimtmetį, yra ir pats nagrinėjęs korupcinių bylų.

Teismo pirmininkas nurodė, kad pareigūnai neinformavo apie bylos detales. Jis patvirtino, kad teisėsauga pirmadienį atliko procesinius veiksmus ne tik teisėjo darbo vietoje, bet paėmė dar vieną kompiuterį, tačiau kieno, teigia negalintis atskleisti dėl atliekamo ikiteisminio tyrimo.

„Šiuo metu procesiniai veiksmai yra atlikinėjami tik su teisėju, dar vienas kompiuteris yra išiminėjamas. Ne (ne iš teisėjo kabineto – BNS). Esu supažindintas pasirašytinai ir kol kas tos informacijos negaliu viešinti“, – dėstė G. Poškus.

„Vertinimas gali būti tik neigiamas, nes teisėjas dirba ilgą laiką, turi didelį darbo stažą. Kiek su kolektyvu teko iš ryto pabendrauti, tai visi yra nustebę, šokiruoti“, – pridūrė jis.

Teisėjas R. Jurgutis nėra turėjęs tarnybinių nuobaudų ar „didelių pastabų dėl darbo kokybės ar elgesio“, atliekant patikrinimus nustatyta, kad kai kuriose bylose nesilaikyta terminų.

Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba pirmadienį sulaikė Šiaulių apygardos teismo teisėją R. Jurgaitį po to, kai jo neliečiamybę panaikino prezidentas Gitanas Nausėda. Teisėjas įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšininkavimu. Tyrime įtarimai pateikti dar keturiems fiziniams asmenims.

Anot teisėsaugos, duomenų apie galimai nusikalstamus teisėjo veiksmus gauta tiriant galimą korupcinę veiklą – fizinių asmenų, pasinaudojusių savo pažintimis ir kita tikėtina įtaka, bandymą paveikti teismo sprendimą.

Svarstys, ar R. Jurgaitis pažemino teisėjo vardą

Teisėjų taryba ketina svarstyti, ar pirmadienį sulaikytas korupcija įtariamas Šiaulių apygardos teismo teisėjas Raimundas Jurgaitis pažemino teisėjo vardą.

„Aš jau pasirašiau raštą generaliniam prokurorui – prašysime medžiagos, kurią pateiktų Teisėjų tarybai, po to galėsime spręsti, ar teisėjas pažemino teisėjo vardą, ar ne“, – BNS sakė tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

„Kai gausime medžiagą, vertinsime, ir sprendimas gali būti toks, kad Teisėjų taryba, jeigu teisėjo vardas pažemintas, gali patarti teisėją atleisti“, – teigė jis.

Pasak A. Valantino, tokios situacijos neigiamai veikia teismų sistemą ir visuomenę.

„Bet kokia tokia situacija vienareikšmiškai neigiamai veikia ir teismų sistemą, ir visuomenę, kuri mąsto, kas čia vykdo teisingumą. Be jokios abejonės, vertinimas yra blogas“, – tvirtino Teisėjų tarybos pirmininkas A. Valantinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų