Buvusiam „Dzūkijos vandenų“ vadovui ir jį papirkusiam verslininkui skirtos baudos

  • Teksto dydis:

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį buvusiam „Dzūkijos vandenų“ direktoriui Rolandui Žakui dėl kyšininkavimo, o bendrovės „Inti“ vadovui Eduardui Černuliui – dėl jo papirkimo skyrė baudas.

Kaip pranešė teismas, už kyšininkavimą, piktnaudžiavimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir dokumentų suklastojimą R. Žakui skirta 22,8 tūkst. eurų bauda bei atimta teisė trejus metus dirbti valstybės tarnyboje. Taip pat iš jo valstybės naudai nuspręsta išieškoti 5,6 tūkst. eurų konfiskuotino turto (kyšio) vertę.

E. Černuliui už papirkimą, turto išvaistymą, dokumentų suklastojimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą skirta 16,8 tūkst. eurų bauda.

Byloje taikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, todėl teismas nuteistiesiems skyręs, atitinkamai, 34,5 tūkst. eurų ir 23 tūkst. eurų baudas, jas sumažino trečdaliu.

Abu kaltinamieji bylos nagrinėjimo metu savo kaltę visiškai pripažino.

Jų kaltė teisme buvo įrodyta jų pačių ir liudytojų parodymais, Kriminalinės žvalgybos užfiksuotais telefoninių pokalbių įrašais, bei kita byloje surinkta medžiaga.

Bylos duomenimis, E. Černulis susitarė su R. Žaku, kad nupirks šiam reikalingų statybinių medžiagų iš savo vadovaujamos bendrovės lėšų, o „Dzūkijos vandenų“ direktorius už tai turėjo nereikšti priekaištų dėl „Inti“ vėlavimų ir netaikyti baudų bendrovės atliekamuose rangos darbuose.

Kaltinamajame akte teigta, jog R. Žakui bendrovė „Inti“ nupirko 5,6 tūkst. eurų vertės durų, langų bei sumokėjo už grindų betonavimo darbus kalvėje, kurią „Dzūkijos vandenų“ vadovo šeima statėsi Seirijų miestelyje Lazdijų rajone. Bendrovės dokumentuose šios prekės įformintos kaip medienos gaminiai, kad būtų jas lengviau nurašyti kaip sunaudotas vykdant darbus.

Nustatyta, jog į statybvietę Seirijuose ne kartą vyko ir „Dzūkijos vandenų“ darbuotojai: iš viso 16 darbuotojų čia R. Žako pavedimu darbo metu dirbo prie pamatų, atliko įrengimo ir apdailos darbus, traktoriumi gabeno žvyrą bei įvairias statybines medžiagas, išsiurbinėjo kanalizacijos talpyklas, montavo langus bei dažė pastatą.

Pasak prokuroro, tokiu būdu „Dzūkijos vandenims“ padaryta 1,5 tūkst. eurų žala.

99,88 proc. „Dzūkijos vandenų“ akcijų priklauso Alytaus miesto savivaldybei.

Kauno apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių