Pereiti į pagrindinį turinį

Dar nematyti A.Švėgždos tapyba ir piešiniai eksponuojami Klaipėdoje

2011-10-07 01:10
Dar nematyti A.Švėgždos tapyba ir piešiniai eksponuojami Klaipėdoje
Dar nematyti A.Švėgždos tapyba ir piešiniai eksponuojami Klaipėdoje

Penktadienį Klaipėdoje atidaroma vieno iškiliausių XX a. Lietuvos menininkų Algimanto Švėgždos (1941–1996) tapybos ir piešinių paroda.

Pradės koncertu

Vernisažą pradės alternatyvus klasikinis muzikos festivalis, organizuojamas menininko sūnaus Martyno Švėgždos von Bekkerio, „Alternatyva 2011 – šeima“ koncertu „Smuiko šeima“. Jame dalyvaus jaunieji atlikėjai Lina Posėčnaitė (S.Šimkaus konservatorija), Tomas Cinelis, Eglė Venslovaitytė (LMTA), Ramunė Bučniūtė, Alina Grigaliūtė, Sandra Dirgėlaitė (KU) ir jų pedagogas smuikininkas doc. M.Švėgžda von Bekkeris. Valandos trukmės koncerte skambės kompozitorių J.S.Bacho, N.Paganini’o, M.Švėgždos von Bekkerio  kūriniai smuikui.

Taip pat parodos atidarymo dieną 15 val. rengėjai kviečia į atvirą ekskursiją po ekspoziciją su jos kuratore Ramute Rachlevičiute. Ji padės iš arčiau susipažinti su A.Švėgždos kūryba, eksponuojama KKKC Parodų rūmuose, ir kitais darbais.

Kūryba teikė prasmę

A.Švėgžda – vienas iškiliausių XX a. Lietuvos menininkų – tapytojas, grafikas, piešėjas, mąstytojas, mokytojas ir patriotas. Sulaukęs nepriklausomybės, menininkas vertingiausių savo kūrinių kolekcijas – šimtus darbų – dovanojo Lietuvos dailės, Vilniaus dailės akademijos, Nacionaliniam M.K.Čiurlionio, Telšių „Alkos“ bei Šiaulių „Aušros“ muziejams.

Menininko kūrybos panorama neįtikėtinai plati ir įvairi: pradedant studijų metais ir iškart po jų gimusiais didžiaformačiais tapybos kūriniais, baigiant nedidukais „dializės piešinukais“, sukurtais ilgomis valandomis gulint prijungtam prie aparatų, valančių organizmą. Turėjęs ypatingą valią kurti ir suvokęs save pirmiausia kaip kūrėją, dailininkas paliko daug „vokiško periodo“ kūrinių. Dažnai sunkiai pakildamas iš lovos, piešė tai, ką matė pro langą, ar tai, kas buvo padėta ant kėdės. Kūryba teikė prasmę, buvo meditatyvi kiekviena menininko nugyventa diena. Šiemet balandžio 22-ąją dailininkui būtų sukakę 70 metų. Nors iškili menininko, mąstytojo, pedagogo asmenybė neprimiršta, bet kol kas deramai neįvertinta.

Nepažinta žemė

Plačiajai publikai bei viduriniosios, jaunesnės kartos dailininkams, dailėtyrininkams didesnė menininko kūrybos dalis, ypač ankstyvoji, yra terra incognita. Todėl šios nedidelės parodos Klaipėdoje tikslas – supažindinti su ankstyvąja A.Švėgždos kūryba, kuri visai nežinoma arba labai mažai žinoma ir paskutinį kartą grupinėse parodose rodyta tik 8–9 dešimtmečiais. Dauguma šio etapo darbų yra didelio formato poparto stilistikos drobės, epatuojančios, protestuojančios prieš karą Vietname, kai kuriuos kitus visuomeninio gyvenimo įvykius.

Nors A.Švėgždos draugai ilgokai laikėsi nuostatos, kad „vokiškasis periodas“ – ne itin vertingas, tačiau šiandien ramiai žvalgantis atgalios regime, kad tai įdomi, brangintina ir pažintina A.Švėgždos kūrybos dalis. Anuomet jaunas, dailus ir sveikas, veržlus ir socialiai angažuotas kūrėjas aistringai kūrė reportažinių elementų nestokojančius hiperrealistinius kūrinius, kurie lyriniame Lietuvos tapybos lauke buvo gana neįprasti.

Parodos atidarymas ir koncertas – spalio 7 d. 17 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2). Paroda vyks iki lapkričio 6 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų