Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ dalijasi kūrybos džiaugsmu

Festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ dalijasi kūrybos džiaugsmu
Festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ dalijasi kūrybos džiaugsmu

Kaip niekad anksti prasidėjęs Klaipėdos muzikinio teatro rengiamas XV tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ jau liepą publikai pažėrė pirmąją puokštę renginių – netikėtų ir nemokamų.

Nacionaliniai kaimynų ypatumai

Teatralizuotu koncertu Palangoje antradienį baigėsi penkias dienas skirtingose pajūrio vietovėse vykęs projektas „In Theatre“: tarptautinis teatras – jungtinės Pietų Baltijos regiono kultūrinės dirbtuvės. Unikalus muzikinis edukacinis renginys aplankė Bitėnus, Drevernos prieplauką, Klaipėdą, Juodkrantę bei Palangą. „Daina daro stebuklus – daina ir teatras“, – atsisveikindami su Lietuvos žiūrovais sakė jungtinės tarptautinio teatro trupės nariai.

Keletą metų ieškotas kūrybinis sprendimas, kaip skirtingų tautų meninę patirtį sujungti vienoje teatro scenoje, gimė Lenkijos Elblongo A.Sveruk teatro direktoriui Miroslavui Siedleriui. „Norėjau sukurti tokį projektą, kuriame kaimyninės šalys galėtų parodyti viena kitai nors dalį savo muzikinės kultūros. Žinome „ABBA“, „Roxette“ ir dar keletą muzikos grupių, bet ar esame girdėję populiariausias švedų, lietuvių, lenkų dainas, kurias dainuoja tiek jaunas, tiek senas?..“ – svarstė „In Theatre“ iniciatorius.

„In Theatre“ subūrė po penkis lietuvių, lenkų ir švedų teatralus. Lietuvai atstovavo Klaipėdos muzikinis teatras ir jo artistai Dalia Kužmarskytė, Regina Bagdanavičiūtė, Tomas Pavilionis, Virginijus Pupšys bei Artūras Kozlovskis (Nerijaus Jankausko nuotr.). Bendroje programoje Lenkijos Elblongo A.Sveruk dramos teatro artistai, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai bei aktoriai iš Švedijos atliko muzikinius kūrinius, kuriuos galima vadinti neoficialiais šių šalių nacionaliniais himnais. Jiems projekto metu buvo suteiktas ne tik naujas skambesys, bet ir sceninė raiška – teatralizuotame koncerte klausytojai išgirdo Vytauto Kernagio, „Anties“, „Aktorių trio“ dainas, lenkų kompozitorių M.Grechuta, M.Rodowicz, K.Gaertner ir A.Osiecka kūrinius, švedų U.Lundell, Carl Michael Bellman ir kitų autorių sukurtus hitus.

„Mums tai buvo nepamirštamas scenos ir gyvenimo nuotykis. Šis projektas sudarė galimybę ne tik pažinti kaimynines šalis, bet ir jų žmones, pamatyti mūsų skirtumus ir panašumus. Pagaliau padėjo įsitikinti, jog visus mylinčius teatrą sieja bendra idėja, bendras suvokimas, todėl kalbiniai, kultūriniai skirtumai nebetenka prasmės. Scenoje vieni kitus mes suprantame iš žvilgsnio – ir to pakanka“, – sakė projekto dalyvis, švedų aktorius ir režisierius Jerkeris Fahlstromas.

Liepos mėnesį „In Theatre“ projektas žiūrovams jau buvo pristatytas dešimtyje koncertų Lenkijoje ir Lietuvoje. Rugpjūčio 31 – rugsėjo 4 dienomis paskutinieji penki tarptautinio teatro pasirodymai vyks Švedijoje.

Prapliups renginių lietus

Klaipėdos 760-ajam gimtadieniui dedikuotas „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ liepą žiūrovams pristatys ir daugiau išskirtinių renginių.

Šį šeštadienį festivalis persikels į Palangos gintaro muziejų. Ten pajūrio gyventojus ir Palangos svečius į instrumentinės muzikos koncertą 20 val. pakvies duetas – muzikantė iš JAV Ayke Agus, meistriškai atliekanti smuiko ir fortepijono improvizacijas, bei smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris.

Ieškančiųjų dvasios ramybės, laiko apmąstymams ir peno sielai festivalio metu laukia sakralinis renginys – šį sekmadienį 15 val. vyks Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios konsekravimo ceremonija ir kompozitoriaus Alvido Remesos kūrinių koncertas. Jame Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, choras, solistai Rita Petrauskaitė (sopranas) ir Artūras Kozlovskis (bosas) atliks A.Remesos Šv. Mišias, skirtas M.K.Čiurlionio 130-osioms gimimo metinėms paminėti, bei VI „Prisikėlimo“ simfoniją.

Girulių bibliotekoje ir bendruomenės namuose liepos 25 d. 18 val. susirinkusieji turės galimybę dar kartą išvysti publikos pamėgtą vienos dalies vodevilį „Sveikas, Čarli!“, skirtą garsaus XX a. komiko ir kino legendos Ch.Chaplino kūrybai.

Operos naktys ir baletas

„Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ tradiciškai laukia ir klasikinės operos gerbėjų. G.Rossini’o komiška opera „Sevilijos kirpėjas“ paliks savo įprastus namus, teatro sceną, ir liepos 26 d., 19 val. skambės Juodkrantės L.Rėzos kultūros centro lauko estradoje, o liepos 27 d., 21 val. – Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje. Don Bazilijaus vaidmenį joje atliks festivalio svečias – charizmatiškasis bosas Liudas Mikalauskas.

Pirmąjį festivalio mėnesį užbaigs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė, liepos 28, 29 ir 31 dienomis nuo 10 iki 21 val. uostamiestyje surengsianti atviras kūrybines dirbtuves „Ore“. Danės upės pašonėje, aikštėje prie paminklo „Arka“, muzikinio teatro šokėjai praeiviams pademonstruos skirtingų šokio technikų, sceninių kostiumų bei grimo subtilybes, bendraus su vaikais bei atliks ištraukas iš šokio spektaklių „Sveikas, Čarli!“, „Meilės uostas“, „Prarastos sielos“, „Kruvinos vestuvės“ ir kitų choreografinių kūrinių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų