Gargždų muzikos festivalis vilioja romantikos ir džiazo kerais

Į Klaipėdos rajoną aštuntą kartą atkeliavęs tarptautinis Gargždų muzikos festivalis jau įgauna pagreitį. Prasidėjęs charizmatiškai ir aistringai, jis kviečia sustoti, nurimti ir atsiduoti subtilumu dvelkiančiai romantikai – publikos laukia jautrus ir jausmingas Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Jis ir ji“ bei edukacinis koncertas „Koks tas džiazas?“.

Muzikos festivalį tęsia dramos spektaklis

Balandžio 15 d. 18 val. Gargždų muzikos festivalio žiūrovų laukia smagus netikėtumas – Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Jis ir ji“, kuris bus rodomas Gargždų kultūros centre. Anot festivalio meno vadovės Šarūnės Petruškevičienės, dramos spektaklis į muzikos festivalio programą įtrauktas dėl to, kad pagrindinė šio festivalio misija yra plėsti profesionaliojo meno sklaidą Klaipėdos rajone.

„Mes, festivalio organizatoriai, jaučiamės atsakingi už šio krašto gyventojų meninį išprusimą. Deja, profesionalus teatras į Gargždus užsuka retai. Ką gi – mes patys jį pasikvietėme. Šį spektaklį rinkomės todėl, kad jame groja smuikininkas Sigitas Rubis. Visi šio festivalio renginiai yra skirti muzikai – ar tai būtų šokis, ar filmas, ar spektaklis“, – aiškino Gargždų muzikos festivalio iniciatorė Š.Petruškevičienė.

Kamerinis spektaklis pagal rašytojo Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos Janulaitytės-Biliūnienės laiškus ir kūrybą sukurtas 2011 m. Tai jautrumo kupina, švelni ir jausminga meilės istorija. Režisierę ir aktorę Birutę Mar sukurti spektaklį inspiravo J.Biliūno ir jo žmonos prisiminimai, jų atvirlaiškiai, siųsti vienas kitam iš Charkovo, Anykščių, Leipcigo, Berlyno, Ciuricho, Zakopanės – vietų, kuriose dėl ligos ar mokslų lankydavosi rašytojas ir jo mylimoji.

Julijos ir Jono meilės istorija truko vos kelis metus, tačiau jiems tai buvo itin svarbus laikas. „Jiedu abu ilgus metus gyveno toli nuo vienas kito; jiedu nė vienas ilgus metus nežinojo apie kits kitą, kad abu kartu gyvena pasauly. Pagaliau jiedu susitiko... Abudu nustebo vienas kitą pamatę; abiejų vienu akimirksniu sudrebėjo širdys krūtinėse; jiedviem rodėsi, kad jie seniai pažįsta, kad jie jau yra vienas kitą matę. Ir jiedu padavė vienas antram ranką...“ – J.Biliūno ir jo žmonos J.Janulaitytės-Biliūnienės meilės jautrumą puikiai iliustruoja citata iš spektaklio.

Jonas Biliūnas – vienas žymiausių XX a. lietuvių rašytojų, pripažintas prozos klasikas. Nors iš gyvenimo išėjo labai jaunas, sulaukęs vos 28 metų, paliko daug grožinės literatūros kūrinių, kuriuose atsispindi dažnai skausmingi vidiniai rašytojo išgyvenimai.

Spektaklyje vaidina teatro ir kino aktorė, režisierė, scenaristė, poetė B.Mar ir teatro bei kino aktorius Aleksas Kazanavičius (D.Matvejevo nuotraukoje), muzikuoja smuikininkas S.Rubis. Pastatymo scenografė ir kostiumų dailininkė – Indrė Pačėsaitė.

Naujovė – edukacinis renginys jaunimui

Balandžio 18 d. 18 val. Gagždų muzikos mokykloje – pirmasis jaunimui skirtas edukacinis koncertas „Koks tas džiazas?“. Pianistas Egidijus Buožis ne tik gros, bet ir pasakos apie džiazo muziką bei improvizacijas. Keletą kūrinių vilnietis sugros ir su Gargždų muzikos mokyklos mokiniais.

E.Buožis (g. 1965) plėtoja džiazo mainstream tradiciją, ankstyvųjų fortepijoninių stilių elementus siedamas su moderniojo džiazo raiška. Koncertinę veiklą pradėjo kaip klasikinės muzikos atlikėjas: yra skambinęs solo rečitalius, koncertavęs su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu ir Lietuvos kameriniu orkestrais.

Džiazu E.Buožis susidomėjo dar paauglystėje. Pianistas kuria ir atlieka ne tik džiazą, bet ir populiariąją muziką. 1997 m. išleido pirmąją kompaktinę plokštelę – popdžiazo stilistikos „Town of Love“. 2003 m. jo, kaip džiazo muziko, veikla buvo įvertinta Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“. Pastaruoju metu E.Buožis daugiausia groja su savo kvartetu, komponuoja, taip pat dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje.

Į Gargždų muzikos festivalio programą edukaciniai koncertai įtraukiami pirmą kartą. Tikimasi, kad taip festivalio žiūrovų ratas išsiplės nuo senjorų iki pradinių klasių mokinių. Tiesa, sudominti tokią plačią auditoriją nėra lengva, tačiau festivalio rengėjas Gargždų kultūros centras šiemet tam ryžosi. Nes festivalio organizatoriai įsitikinę, jog edukaciniai renginiai turi didelę reikšmę Klaipėdos rajono gyventojų, ypač jaunimo kultūriniam bei meniniam išprusimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių