Giesmė prakilnioji subūrė Klaipėdos muzikus

Klaipėdos koncertų salės rudens repertuarą penktadienį užbaigs „Giesmė prakilnioji“ – skambės Wolfgango Amadeuso Mozarto „Requiem”.

„Aš jaučiu, man kužda nuojauta, kad mano valanda atėjo. Einu į mirtį. Sutiksiu ją anksčiau, nei būčiau galėjęs pasidžiaugti savo talentu“, – rašė W.A.Mozartas, kurdamas savo gedulingą giesmę. Nuojauta neapgavo: kompozitorius nespėjo baigti šio opuso. Pagal autoriaus eskizus „Requiem“ užbaigė jo mokinys Franzas Süssmayris.

Muzikos istorijoje tai vienas žinomiausių ir didingiausių šio žanro kūrinių. Jame susipynę įvairių stilių bruožai. Nors kompozitorius atstovauja Vienos klasikinei mokyklai, jo “Requiem” girdimi baroko bažnytinės muzikos atgarsiai ir net tragiškas patosas, būdingas XIX a.  romantizmui.

Geniali W.A.Mozarto muzika į miesto Koncertų salės sceną sukvies klaipėdiečių kolektyvus: Kamerinį orkestrą (meno vadovas Mindaugas Bačkus), chorus „Aukuras“ (meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas) ir „Cantare“ (meno vadovas Artūras Dambrauskas). Solo partijas dainuos Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Dalia Kužmarskytė (mecosopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras) ir Ignas Misiūra (bosas).

„Requiem” diriguos Andreas Mustonenas (Estija) – garsaus estų senosios muzikos ansamblio „Hortus Musicus“ smuikininkas ir meno vadovas . Jau tris dešimtmečius su savo kolektyvu jis tyrinėja ir atlieka VIII–XX a. Europos muziką bei šiuolaikinių kompozitorių kūrinius. Muziko žodžiais, senoviniais instrumentais grojama naujoji muzika įkūnija tas pačias vertybes – formos grynumą, harmoniją ir paprastų dalykų grožį.

A.Mustonenas daug koncertuoja kaip dirigentas su Maskvos P.Čaikovskio radijo simfoniniu orkestru, Maskvos ir Sankt Peterburgo filharmonijų, Latvijos nacionaliniu, Lietuvos valstybiniu, Suomijos radijo ir kitais simfoniniais orkestrais.                      

M.Bačkaus nuomone, A.Mustonenas yra šiuolaikinis dirigentas. Jo domėjimasis senąja muzika, istorinių instrumentų išmanymas, aktyvus paties dalyvavimas atlikėjų gyvenime suformavo jį kaip ypatingą dirigentą, savaip interpretuojantį muziką, ypač parašytą baroko ar klasikos periodais.

Renginio partneris – Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai. Juose reziduojantis choras „Cantare“ savo pasirodymu šiame koncerte primins, kad šiemet pažymi kūrybinės veiklos 20-metį.

Koncerto pradžia – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių