G.Karaliūnaitės mama, norėdama išsiskirti, teisėjui melavo apie savo neištikimybę

„Nors teismas uždraudė mano vyrui lankytis mūsų namuose, kol vyksta skyrybų procesas, jis vis tiek mane nuolat terorizuoja. Kartą užblokavęs išvažiavimą iš namų man ir vaikams, net grasino, jei jo neįleisiu, paseks Drąsiaus Kedžio pavyzdžiu. Jis sakė, kad niekada man nenuos ramybės”.

Tai pirmadienio TV3 pokalbių laidoje „Be grimo” braukdama ašaras pasakos moteris. Du vaikus sutuoktiniui pagimdžiusi Jūratė šiuo metu mėgina su smurtautoju išsiskirti, tačiau teisinėje valstybėje gyvenanti moteris ne kartą pasijuto taip, lyg auka būtų ne ji, o ją mušantis vyras.

Krauju paplūdusios, iš namų su vaikais nuo vyrų bėgančios moterys Lietuvoje vis dar skaudi kasdienybė. Tai pripažįsta „Motinos ir vaiko pensiono” vadovė Nijolė Dirsienė, pastebinti, kad skriaudžiamų moterų Lietuvoje praktiškai negina niekas, atsakingos institucijos dažniausiai veikia tik formaliai. Suėmę smurtautoją pareigūnai po poros valandų jį paleidžia, o jis grįžęs namo dar baisiau sumuša žmoną, o kartais ir vaikus.

Kodėl vyrai muša žmonas, kodėl Lietuvoje nuskriausta moteris beveik neturi jokių teisių, o jų skyrybų procesas neretai tampa dar kruvinesne kova su sutuoktiniu, „Be grimo” aiškinsis pirmadienį 19.40 val. per TV3.

Garsi žolininkė, dainininkės Gintarės Karaliūnaitės mama Adelė, nuo dviejų savo vyrų kentėjusi tiek fiziškai, tiek dvasiškai, prisipažįsta, kad išsiskirti su smurtaujančiu vyru Lietuvoje sudėtinga jau nuo senų laikų.

Už pirmo vyro, žinomos dainininkės tėvo, ištekėjusi žolininkė, netrukus pajuto jo rankos jėgą. Sutuoktinio smurtas paliko randus moters veide visam gyvenimui. Antras vyras Adelei nebuvo geresnis: nuolatinis teroras, varymas iš namų su vaikais, patyčios, vaikymasis po namus su kirviu. Apsisprendusi su juo išsiskirti moteris netrukus iš teisininkų išgirdo patarimą: „Jei nori išsiskirti greičiau, sakyk, kad buvai jam neištikima, o jei skirsiesi dėl smurto, tai byla tęsis labai ilgai”.

„Taip ir padariau, pasakiau, kad turiu kitą vyrą”, - laidoje pasakos Adelė.

Tuo tarpu „Be grimo” diskusijoje dalyvavę vyrai klaus, o kodėl moterys leidžiasi mušamos? Kodėl teka už smurtautojų ir ar jos pačios niekada neprovokuoja, nepriveda vyrų iki smurto protrūkių? Verslininkas Edmundas Štengeris-Mundis bus įsitikinęs, kad viena iš priežasčių, kodėl vyrai muša žmonas, yra ta, kad jos leidžiasi mušamos.

Atviri pokalbiai apie smurtaujančius vyrus ir skausmą kenčiančias moteris „Be grimo” laidoje pirmadienį 19.40 val. per TV3.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių