Istorikės paskaitoje – brolių Grimmų pasakų istorinis fonas

Antradienį 17 val. Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į renginį, skirtą brolių Grimmų pasakų pirmojo leidimo 200 metų sukakčiai.

Ta proga Etnokultūros centras rengia susitikimą su Klaipėdos universiteto istorike dr. Nijole Strakauskaite. Vakaro tema – Brolių Grimmų pasakų istorinis fonas.

Rašytojai broliai Jacobas ir Wilhelmas Grimmai į kultūros istoriją įėjo kaip pasakų kūrėjai. Jų „Vaikų ir namų pasakos“ – didžiulis įnašas į pasaulio kultūrą, o autoriai įvardijami kaip vienos iškiliausių asmenybių Vokietijos ir Europos kultūrų istorijoje.

Prieš 200 metų išleistos brolių Grimmų pasakos šiuo metu yra išverstos į daugiau kaip 160 kalbų, o 2005-aisiais buvo įtrauktos į UNESCO kultūros paveldo sąrašą. Vokietijoje 2013-ieji paskelbti brolių Grimmų metais.

Šis pirmojo leidimo paminėjimas ir tapo impulsu giliau pažvelgti į brolių Grimmų įvairialypį palikimą, apimantį sisteminius kalbos tyrimus, folkloro klodus ir kita. Tuomet ir išryškėjo kontrastingi šių asmenybių veiklos aspektai – jie buvo prisiekę monarchistai ir revoliucionieriai, romantikai, modernaus mokslinio mąstymo atstovai. Tai reiškia, jog daugelio visame pasaulyje pamėgtos brolių Grimmų pasakos, turint mintyje jų rinkimo ir publikavimo motyvus, buvo skirtos visai ne vaikams... O brolių Grimmų gyvenimo istorija buvo net keistesnė nei jų pasakos...

Apie tai Etnokultūros centre susirinksiantiems kalbės ir brolių Grimmų pasakų istorinį foną atskleis istorikė dr. N.Strakauskaitė.

Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L

L portretas
Labai patinka sekmadieniais per LTV rodomos Grimų pasakos. Daugiau tokių filmų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių