Kinija kritikuoja knygų pardavėjų Taikos premijos skyrimą

Kinija pirmadienį pasmerkė Vokietijos knygų pardavėjų fondą, paskyrusį šiemetinę prestižinę savo Taikos premiją garsiam kinų disidentui Liao Yiwu (Liao Iu), ir nurodė, kad šis rašytojas sufabrikavo savo istorijas ir yra teistas dėl nusikaltimų.

Rašytojui, kuris dėl savo eilėraščio „Žudynės“ apie 1989 metų įvykius Tiananmeno aikštėje ketverius metus praleido kalėjime, Vokietijos knygų pardavėjų Taikos premija buvo paskirta praėjusią savaitę.

„Liao Yiwu yra teistas dėl neteisėtos veiklos“, - žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei, kai jo buvo paklausta apie tą premiją.

„Išvykęs į užsienį Liao Yiwu toliau fabrikavo istorijas, kad sulauktų užuojautos ir paramos. Viliamės, kad atitinkamos institucijos ir personalas Vokietijoje gali matyti Kinijos plėtrą objektyviai ir teisingai“, - nurodė atstovas.

Rašytojas, kuris dar yra žinomas kaip Lao Wei (Lao Vei), nuo 2010 metų, po to, kai nepaisydamas kelionių draudimo pėsčiomis nuėjo į Vietnamą, gyvena Vokietijoje.

Minimą premiją jis gavo už kūrybą apie „šiuolaikinės Kinijos atstumtuosius“.

Liao Yiwu taip pat parašė knygą „Vaikštantis lavonas“ (The Corpse Walker) apie darbininkų klasės kinų, tarp jų - kapų plėšiko ir valstiečio, įtikėjusio, kad yra imperatorius, gyvenimą. Jo darbai Kinijoje yra uždrausti.

Savo pranešime Frankfurto knygų mugės fondas giria Liao Yiwu „drąsius ir tvirtus protestus prieš politinę priespaudą ir girdimo balso suteikimą tiems žmonėms jo šalyje, iš kurių atimtos pilietinės teisės“.

„Šis rašytojas, kuris pats yra patyręs kalėjimą, kankinimus ir represijas, yra ryžtingas šiuolaikinės Kinijos atstumtųjų kronikininkas ir stebėtojas“, - priduriama pareiškime.

Taikos premiją, kuri pagal prestižą yra antroji Vokietijoje po Georgo Buechnerio (Georgo Biuchnerio) premijos, sudaro 25 tūkst. eurų.

Vokietijos knygų pardavėjų Taikos premija skiriama kasmet nuo 1950-ųjų.

Tarp ankstesnių jos laureatų yra turkų rašytojas Orhanas Pamukas (Orchanas Pamukas), vengras Peteris Esterhazy (Pėteris Esterhazis) ir čekų rašytojas bei buvęs prezidentas Vaclavas Havelas.

Pernai premija buvo paskirta tarptautiniu mastu pripažintam Alžyro rašytojui Boualemui Sansalui (Bvalemui Sansalui).

Liao Yiwu premija bus oficialiai įteikta per Frankfurto knygų - didžiausią pasaulyje - mugę spalio 14 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių