Laiko saugotojas iš Kaliningrado svečiuosis Klaipėdoje

I.Simonaitytės bibliotekoje penktadienį atidaroma kaliningradiečio Olego Maksimovo fotografijų paroda, bus pristatytas fotoalbumas ir filmas.

Renginyje dalyvaus šio projekto rėmėjai Lietuvos Respublikos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius ir Rusijos Federacijos generalinis konsulas Klaipėdoje Anatolijus Krotkovas, taip pat žurnalistas ir fotografas O.Maksimovas, režisierė Dali Rust, kino operatorius Eugenijus Macius. Vakarą ves rašytojas Juozas Šikšnelis.

Visus tris renginio akcentus – parodą, albumą ir filmą – jungia viena asmenybė ir vienas miestas. Tai fotografas O.Maksimovas ir jo Kaliningradas.

Režisierės D.Rust ir operatorių E.Maciaus, Jurijaus Pavlovo bei Ksenijos Kovaliovos sukurtas 54 min. filmas „Laiko saugotojas“– ekskursija po dabartinį Kaliningradą, kurio pagrindinis pasakotojas – fotografas. O.Maksimovas – miesto istorijos įvykių liudininkas, savo fotografijomis „rašęs“ naują seno miesto istorinį dienoraštį. Jame regime, kaip vokiškasis Kenigsbergas virsta tarybiniu Kaliningradu. „Po Antrojo pasaulinio karo politiniame pasaulio žemėlapyje atsiradęs naujas seno miesto vardas primena, kad Kaliningrade gyvena žmonės, po karo palikę gimtąsias vietas ir pradėję kurti savo ateitį ant svetimo miesto griuvėsių, kuris ilgainiui tapo savu. Taip jau nutiko, kad šį miestą formavo žmonės, turintys visiškai skirtingą ideologiją ir tikėjimą, kitas tradicijas ir papročius, nei buvę Karaliaučiaus gyventojai“, – dalijosi mintimis O.Maksimovas.

Šiemet „Pripažinimo” premiją, skiriamą už pasiekimus kultūroje, literatūroje ir mene, pelnęs O.Maksimovas yra vienas iš seniausių Kaliningrado srities fotomenininkų. Kraštiečiai įvertino jo nuopelnus ir fotoalbumą „Kaliningradas. Istorijos epizodai“, kurį išleido leidykla „Živiom“.

O.Maksimovas gimė 1929-aisiais Archangelske. Antrojo pasaulinio karo metais mokėsi jungo mokykloje, dalyvavo Didžiojame Tėvynės kare, apdovanotas gana retu medaliu – „Už Tarybinio poliarinio rato gynybą“. Po karo jis plaukiojo banginių medžiojimo flotilėje „Slava“, 1946-aisiais aplankė dar tuometinį Kenigsbergą, o nuolatiniam gyvenimui į Kaliningradą atvyko 1954-aisiais. Gyvendamas šiame mieste pradėjo bendradarbiauti su spauda. Kaip žurnalistas ir fotokorespondentas O.Maksimovas visada būdavo įvykių sūkuryje, dirbo laikraštyje „Kaliningradskaja pravda“ ir naujai įkurtoje vietinėje televizijoje.

O.Maksimovas – Rusijos Federacijos fotomenininkų sąjungos narys, tarptautinių fotografijos parodų dalyvis bei prizinių vietų laimėtojas. Jo fotografijos yra daugelio pasaulio šalių muziejuose, JAV Kongreso bibliotekoje ir privačiose kolekcijose.

O.Maksimovo žodžiais, pasaulis keičiasi, dabartis akimirksniu tampa praeitimi, išeina užmarštin žmonės, miestai, įvykiai... Laiko labirintuose dingo Prūsija su sostine Kenigsbergu, nebėra Sovietų Sąjungos. Atsiranda naujos valstybės, kuriasi naujos sąjungos ir gimsta naujos kartos. Užfiksuoti laiko momentai fotografijose saugo istorinę praeitį.

Kaliningradiečio fotometraštininko parodos, fotografijų albumo ir filmo apie jį bei Kaliningradą pristatymas – lapkričio 5 d. 17 val. Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių