Muzikinės antropologijos labirintais – į Afrikos savaną

Antradienį Klaipėdos etnokultūros centre skambės aidės kalbantys Afrikos būgnai.

Ketvirtoji ciklo „Muzikinės antropologijos labirintai“ popietė „Afrikos savanose (kalbantys būgnai ir kt.)“ susirinkusius nuves į Juodojo žemyno tradicijų karaliją. Atėjusieji taps mažiausiai prieš 800 metų Vakarų Afrikoje (dabartinės Ganos teritorijoje) kilusios kalbančių būgnų tradicijos liudininkais. Būgnas - populiariausias instrumentas Afrikos žemyne. Sakoma, kad neleidžiantys vietoje nustygti Afrikos ritmai, nebevaldomos emocinės šios muzikos audros gali ir akmenį išjudinti. Ši muzika sklidina mistikos, glaudžiai susijusi su regiono papročiais, tikėjimu ir magija.

Kalbėdami apie lietuvių liaudies dainas, papročius ir kitus tautosakos ar folkloro dalykus, visada stengiamės pabrėžti, kokia senas ir unikalus yra šis mūsų etninės kultūros paveldas. Ir retai susimąstome apie kitas,  artimesnes ar tolimesnes tautas ar jų tradicines kultūras. O gal nemaža jų dalis yra dar senesnės ir unikalesnės?

Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centre šių metų sausį prasidėjo pažintinių renginių ciklas „Muzikinės antropologijos labirintai“. Savo akiratį praplėsti ir pačių įvairiausių kraštų tradicinės muzikinės kultūros žiniomis pasidalyti pakvietė vienas nedaugelio muzikinės antropologijos ekspertų Lietuvoje Klaipėdos universiteto profesorius Rimantas Sliužinskas.

Šį savo paskaitų ciklą profesorius R.Sliužinskas parengė, surinkdamas duomenis iš asmeninės bibliotekos bei fonotekos. Dalį jų yra panaudojęs ir savo paskaitose Klaipėdos universiteto studentams. O dabar su šia unikalia medžiaga yra pasirengęs pasidalyti ir su visais klaipėdiečiais, kuriems nesvetimas poreikis pažinti kitas, artimesnes ir tolimesnes pasaulio kultūras.

Šiuosyk muzikinės antropologijos ekspertas pasakos apie afrikiečių apeigas lydinčią muziką, pačius būgnininkus bei jų instrumentus,  ir dar daug įdomių dalykų bus galima sužinoti renginyje.

Nemokamo renginio pradžia - 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių