„Pavėjui aš dainavau“: unikalus leidinys mokytis, linksmintis ir graudintis

Klaipėdos etnokultūros centre ketvirtadienį 18 val. bus pristatytas Latvijos etnografų ir Šventosios kuršių bendruomenės sudarytas leidinys „Pavėjui aš dainavau“.

Etnologės Irenos Armonienės žodžiais, jis unikalus tuo, kad apima ne vieno dešimtmečio folkloro medžiagą, surinktą Šventosios apylinkėse, kur nuo seniausių laikų gyvenama kuršių palikuonių – latvių ir žemaičių.

Leidinį sudaro knyga, kurioje yra pasakojama apie Šventosios tikėjimus, papročius, dainas ir dainininkus, sudėta ekspedicijų istorija, papildyta fotografijomis ir dainų tekstais originalo kalba bei jų angliškais vertimais. Lietuviai ras ir kitų  staigmenų. Kitos dvi leidinio dalys – garso įrašai kompaktinėje plokštelėje ir vaizdo įrašai DVD formatu.

„Juose –  nepakartojami momentai, veidai, charakteriai. Medžiagos autentiškumas nekelia abejonių – kai kurie atlikėjai dar tebedainuoja Šventojoje, o kitus kaimynai puikiai prisimena, moka daugelį jų dainų. Ypač ryškios asmenybės buvo Kersta Balčius, ir Kersta Balcere, jų dainos pasižymi archajiškumu, kurio, kaip pripažįsta latvių folkloristai, nebegalima buvo užfiksuoti net giliausiuose Latvijos užkampiuose jau pokariu, – dalijosi mintimis etnologė. – Kaip ir visuose paribio regionuose, Šventojoje sumišo kelios kultūros, latviai pamėgo ne tik žemaitišką kastinį, bet ir kaimynų dainas ir dainavo jas savaip. Jūrininkai atveždavo visokių  „mandrybių“ iš tolimų kraštų. Čia pat buvo Klaipėdos kraštas su savo „prūsiškomis“ dainomis, kurių guvūs žuvų pardavėjai netrukdavo išmokti. Visą šitą margą, ir labai nuoširdžiai suaustą dainų juostą šventojiškiai skiria mūsų kartai – mokytis, linksmintis, graudintis, apmąstyti ir dainuoti. Dainavimą latviai laiko Dievo dovana, o dainininką – tarpininku tarp jo ir paprastų vargo žmonių. Štai kodėl baltai viską darė dainuodami.“

„Pavėjui aš dainavau“ pristatymo renginys skiriamas Latvijos valstybinei šventei – Nepriklausomybės paskelbimo dienai. Dalyvaus leidinio sudarytojai etnografas ir sociologas Ilmaras Mežis, Šventosios kuršių bendruomenės pirmininkas  Mikelis Balčius,  folkloro grupė (vad. I.Pumpuras) bei svečiai iš Šventosios ir Rygos. Vakarą rengia Klaipėdos etnokultūros centras, Šventosios kuršių bendruomenė ir Klaipėdos universiteto Baltų kalbotyros ir etnologijos katedros Latvistikos centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių