Penktadienis, 13-oji - ar vis dar esame prietaringi?

Šiandien penktadienis, 13-oji. Ar esate prietaringi ir bijote per kelią bėgančios juodos katės, stengiatės nesudaužyti veidrodžio ir vengiate piktos akies?

Skaičius 13 laikomas juodųjų jėgų skaičiumi, kai kuriose šalyse (pvz., JAV) net vengiama šiuo skaičiumi numeruoti viešbučių numerius, nuo 12-ojo iš karto peršokama prie 14-ojo. Kartais praleidžiamas ir 13-tas aukštas. O kai numeris 13 dar sutampa su penktadieniu, ši diena iš viso laikoma nesėkmių diena.

Skaičius 12-ka laikomas tobulu deriniu (12 mėnesių, 12 Jėzaus apaštalų), o dar vienas vienetas, kurį pridėjus išeitų 13-ka – tarsi trukdo. Galbūt dėl to 13 laikomas blogu ženklu?

Tarp teologų egzistuoja teorija, kad būtent penktadienį, 13-ąją dieną, Ieva ir Adomas nusikalto ir buvo išvaryti iš rojaus. Be to, penktadienį jie abu pasimirė. Manoma, kad ir Abelis savo brolį Kainą nužudė penktadienį, 13-ąją dieną. Taigi 13-ka tarsi velnio, kuris sugundė žmones blogiems darbams, skaičius.

Jėzus Kristus buvo prikaltas prie kryžiaus penktadienį (dabar ši diena minima kaip didysis penktadienis). Per paskutinę vakarienę prie stalo sėdėjo 12-ka Jėzaus mokinių – tobulas skaičius. Kristus buvo 13-asis, tarsi nereikalingas, pasmerktas mirti.

Šios dienos dažnai bijo ir genijai. Pavyzdžiui, Johannas Wolfgangas Goethe stengdavosi tą dieną praleisti lovoje, Napoleonas nesiveldavo į mūšį, o Otto von Bismarckas nepasirašinėdavo jokių dokumentų.

Rašytojas Gabriele d'Annunzio 1913 metais visus parašytus laiškus žymėdavo 1912+1, o kompozitorius Arnoldas Schoenbergas, pats gimęs 13 dieną ir dar penktadienį, visą 1951 metų liepos 13 dieną praleido lovoje drebėdamas iš baimės. Kai likus 15 minučių iki vidurnakčio žmona jam pasakė, jog bijoti liko neilgai, kompozitorius sunkiai pakėlė galvą, ištarė žodį "harmonija" ir mirė 23.47 val., t. y. likus 13 minučių iki vidurnakčio.

Musulmonai laiko penktadienį pačia netinkamiausia diena bet kurios kelionės pradžiai. Šios auksinės taisyklės laikosi ir kai kurios Vakarų turizmo firmos – turistai nesiunčiami į keliones ir kruizus penktadieniais, ypač jei jis sutampa su 13 mėnesio diena.


Šiame straipsnyje: Penktadienis 13-oji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių