R.Požerskio miražai – naujoje uostamiesčio galerijoje

Fotografijų parodą ir albumą „Miražų dosjė“ penktadienį Klaipėdoje pristatys vienas fotografijos grandų - Nacionalinės premijos laureatas Romualdas Požerskis.

Žymaus svečio paroda ir vizitas taps Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus naujos galerijos „Danės vartai“ krikštu. 

Sudėjo į fotoalbumą

„Miražų dosjė“ galima vadinti ilgai lauktu ir privalomu leidiniu, mat mūsų šalyje jau ilgai nebuvo išleistas nė vienas profesionalus albumas, skirtas akto fotografijai. Sunkiasvoris R.Požerskio fotografijų rinkinys parengtas itin kruopščiai. Jame spausdinamos 187 fotografijos, sukurtos tik analogine technika. Autoriui pozavo 62 merginos. Įvadą parašė Skirmantas Valiulis. Fotografijų serijas albume pristato rašytojai Donaldas Kajokas, Kęstutis Navakas, Dovilė Zelčiūtė, Gintaras Patackas ir Markas Zingeris.

Nuo realistinių fotografijų, kuriose moters kūnas brėžia pačias įvairiausias formas įvairių erdvių rėmuose - nuo pajūrio iki apleisto dvaro, albumo antroje dalyje pereinama iki spalvingų gaivališkų judesio ir tekstūrų vizijų. Joje kartais sunku atpažinti kūno kontūrų dermę, ir stebėtojas panyra į alternatyvaus regėjimo žaidimų teatrą.

Modelis tapo simboliu

Pats R.Požerskis su pagarba kalba apie jam pozavusias moteris ir merginas. Anot fotomenininko, jos visos jam įkūnijo laisvos, savarankiškos ir drąsios moters idealą - tokiomis jis jas visada prašė būti prieš objektyvą.

Kaip sakė R.Požerskis, kiekvienas nuogas modelis jam buvo simbolis: „Ir aš jį naudoju eksperimentuodamas su šviesomis ir šešėliais. Akto fotografija - tai kūno studija. Ji buvo mano aktorė. Aš kūriau formas, o ji tas formas užpildė savo kūnu“.

„Danės vartų“ galerijoje bus eksponuojamos fotografijos iš „Miražų dosjė“ albumo. Atidarymo metu bus galima pabendrauti su pačiu fotomenininku bei įsigyti albumą.

Galerija - prie upės

Nepaisant sunkmečio, kuris visada stipriai paliečia kultūrą, LFS Klaipėdos skyrius nesnaudžia. Rengiamos įdomios parodos, pristatomi nauji kūrėjai. Kartu su R.Požerskio fotografijų parodos atidarymu švenčiamas ir naujos galerijos atidarymas. Nuo šiol fotografijos parodos bus rengiamos tiek įprastinėje vietoje - galerijoje Tomo g. 7, tiek naujojoje - Danės upės pašonėje.

Erdvi ir šviesi galerija - sėkmingas meno ir verslo bendravimo pavyzdys. Galerijos erdvę LFS Klaipėdos skyriui suteikė bendrovė „Danės vartai“. „Šiandien galima įžvelgti, jog žmonėms menų „aikštelės“ tampa vis svarbesnės, nes visuose miestuose gyvybiškai trūksta bet kokių kultūrinėms reikmėms skirtų erdvių, jau nekalbant apie patalpas su modernia įranga. Kadangi mūsų įmonės viena iš užsibrėžtų rėmimo politikos gairių yra kurti kūrybingo miesto šerdį, mes noriai įsileidome „Danės galeriją“ ir tuo labai didžiuojamės“, - kalbėjo įmonės vykdantysis direktorius Mantas Milinis.

LFS Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaičekauskas džiaugėsi, kad atsiranda gebančių plačiai mąstyti ir prisidedančių prie meno sklaidos sąlygų gerinimo, „kuriasi nauja verslininkų karta, aiškiai suvokianti kultūros svarbą ir reikšmę asmeninėms verslo vystymo strategijoms“.

R.Požerskio fotografijų parodos ir albumo pristatymas - gegužės 14 d. 18 val. galerijoje „Danės vartai“ (Žvejų g. 10).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių