Pereiti į pagrindinį turinį

V. Kasiulio muziejus sostinėje bus atidarytas birželį

2013-01-10 19:11
V. Kasiulio muziejus sostinėje bus atidarytas birželį
V. Kasiulio muziejus sostinėje bus atidarytas birželį / Gedimino Bartuškos nuotr.

Pasaulyje žinomo dailininko Vytauto Kasiulio muziejus Vilniuje bus atidarytas birželio 27 dieną.

Lietuvos dailės muziejaus (LDM) direktorius Romualdas Budrys ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė, kad būsimo muziejaus pastatas Goštauto gatvėje beveik baigtas restauruoti ir pritaikytas šiuolaikiniams poreikiams. Statybininkai darbus planuoja visiškai baigti pavasariop, bet, anot direktoriaus, tai netrukdo rengti V.Kasiulio palikimo ekspoziciją.

„Pritaikant pastatą šiuolaikinės galerijos poreikiams, pasinaudojome archyve išsaugotais pirmaisiais to pastato projektais, ir visi vėlesni užstatymai, pertvaros buvo pašalinti“, - kalbėjo R.Budrys.

Pasak LDM direktoriaus, šiuo metu baigiamas tvarkyti dailininko archyvas - jis stiklinamas, rėminamas, tyrinėjamas: „Aktyviai ruošiame įrengti V.Kasiulio muziejaus ekspoziciją“.

Muziejuje veiks V.Kasiulio kūrinių nuolatinė ekspozicija. Įstaigoje bus saugoma ir eksponuojama dailininko našlės Bronės Kasiulienės dovanota ir jos sūnaus Vytauto Kasiulio Lietuvai perduota 950 kūrinių kolekcija.

Čia taip pat bus Parodų centras, jame veiks laikinos parodos. 2013-aisiais bus eksponuojamos parodos „V.Kasiulio Paryžius“, „Mykolo Raubos Vilnius“, „Arbit Blato Paryžius ir Venecija“.

Pastarosiose dviejose parodose planuojama demonstruoti apie 70 dailininko M.Raubos peizažų iš rinkinių Lietuvoje ir Lenkijoje, taip pat LDM naujai dovanotą litvakų kilmės menininko A.Blato kūrinių, daugiausia peizažų, siuntą iš Niujorko, kuri turėtų netrukus pasiekti Lietuvą. Jo kūrinius LDM dovanoja dailininko šeima.

V.Kasiulio muziejuje bus ir nacionalinių, ir tarptautinių kultūrinių susitikimų, ir edukacinių renginių centras.

Muziejaus atidarymas įrašytas į Kultūros ministerijos ir Užsienio reikalų ministerijos parengtą Lietuvos pirmininkavimo ES kultūrinių renginių programos projektą.

Jam įkurti gauta 4 mln. litų ES parama.

Menininko kūrinių kolekciją Lietuvai padovanojo dailininko našlė B.Kasiulienė. Ji kolekciją perdavė su sąlyga, kad Vilniuje bus įkurtas nuolat veikiantis nacionalinio statuso V.Kasiulio dailės muziejus.

V.Kasiulis (1918-1995) - vienas iš nedaugelio lietuvių menininkų, pasiekusių pripažinimą pasaulyje.

Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejai, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijos bei kolekcininkai tebesaugo šio dailininko, meno kritikų vadinto vienu įdomiausių XX amžiaus antros pusės Paryžiaus mokyklos tapytoju, kūrinius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų