Zyplių dvarą naujam gyvenimui kelia ES milijonai

Zyplių dvaras - tai vienas iš 44-ių Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) administruojamų projektų. LVPA iš ES struktūrinių fondų jau yra išmokėjusi 127,2 mln. Lt.

 

Rugsėjo 27 d., švęsdama Tarptautinę turistų dieną, Lietuvos verslo paramos agentūra
ketina apdovanoti penkis geriausius iš ES struktūrinių fondų iki 2012 m. finansuotus viešųjų kultūros paveldo objektų pritaikymo turizmo reikmėms projektus. Zyplių dvaras kartu su Platelių dvaro sodyba ir Jurbarko dvaru yra vienas iš galimų nominantų apdovanojimui.

„Dvarai Lietuvoje labai apleisti, jų sutvarkymo kaštai išties dideli, taigi ši ES struktūrinių fondų priemonė -- ideali galimybė prikelti dvarus ir atkurti jų išliekamąją vertę. Džiugu matyti jau atstatytus, atnaujintus dvarus, kurie gausiai traukia lankytojus,“- apie ES fondų priemonę kalba LVPA Turizmo projektų valdymo skyriaus vadovė Irma Poškutė.

Zyplių dvaro sodybos istorija prasidėjo, kai apie 1845-1855 m. Polocko gubernijos dvarininkas Jonas Bartkovskis iš Teresės Tiškevičienės nusipirko Zyplių turtus: visą žemę ir dvarą su pastatais. Naujasis savininkas, norėdamas būti arčiau girių ir iš jų gauti kuo daugiau pelno, pasistatė naują dvarą netoli Lukšių ir pavadino jį Naujaisiais Zypliais.

Paskutinysis Zyplių dvarininkas, grafas Tomas Potockis 1891-1901 m. iš pagrindų pertvarkė dvaro sodybą. J. Bartkovskio statytiems vienaaukščiams rūmams pristatė dviaukščius korpusus, sukūrė vakarinę parko dalį, nutiesti parką ribojantys keliai-alėjos.

Zyplių dvaro ansamblį sudaro vienuolikos pastatų grupė. Projekto įgyvendinimo metu pagrindinė tautodailės ekspozicija visą laiką veikė dvaro arklidėse. Sodybos pastatus supantis parkas – vienas didžiausių Lietuvoje.

Įgyvendindama projektą Šakių rajono savivaldybė Zyplių dvarą siekia sutvarkyti ir išsaugoti dvarą kaip kultūros paveldo objektą. Dvaras įrašytas į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą. Šakiečiai viliasi, jog sutvarkytas Zyplių dvaras prisidės prie turizmo plėtros Lietuvoje gerinimo.

Projekto įgyvendinimo metu išskiriamos tokios tikslinės grupės: tradiciniai lankytojai, kultūra besidomintys turistai, palei Nemuną įrengtu 23 km ilgio dviračių taku, kuris integruojamas į Suvalkijos ir Nemuno dviračių žiedus, vedančius per Šakių rajono teritoriją, pravažiuojantys aktyvaus poilsio mėgėjai, tačiau kaip svarbiausią grupę projekto vadovė Aurelija Papievienė išskiria meno žmones:

„Zyplių dvaras reiškė ir, tikimės, ateityje daug reikš tautodailininkams. Per daug metų buvo sukaupta dvaro ekspozicija, ji ir dabar pastoviai veikianti. Dvare vyksta Lietuvos puodžių ir kalvių suvažiavimai, kuriems savivaldybė yra įsteigus net premiją “Kalvių kalvis", – pasakoja p. Papievienė

Šiuo metu dvare įsikūrusi aktyvi Šakių rajono tautodailininkų bendrija „Dailius“, kuri organizuoja tautodailininkų plenerus „Zyplių žiogai“. Čia nuolat vyksta įvairūs spektakliai, koncertai, dailininkų stovyklos. Dvare repetuoja Zyplių dvaro kapela, kuri groja ne tik liaudišką folklorą, bet ir „kantri“ stiliaus dainas.

Visa Zyplių dvaro pastatų restauravimo išlaidų suma yra padengiama ES paramos. Pabaigti projektą šiek tiek vėluojama, bet tikimasi, kad visiškai Šakių rajono savivaldybės administracija su Lietuvos verslo paramos agentūra atsiskaitys birželį.

Oficialaus dvaro atidarymo vis dėlto gali tekti palaukti iki rugsėjo. Projekto vadovė p. Aurelija Papievienė norėtų, kad dvaras pasitiktų lankytojus ypatingai gražia aplinka ir viliasi, jog „žolytė aplink restauruotus pastatus suspės suželti iki oficialaus centrinio dvaro pastato atidarymo dienos šį rugsėjį“.


Šiame straipsnyje: Zyplių dvarasES paramadvaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

ZYDAS

ZYDAS portretas
GLYKAS dvara paverte griuvesiais-kiaules ten laike.Dar judas komunistas butu paseimininkaves-pamatu butu nelike.

v

v portretas
va-va, kai savivaldybė imasi - tai ir rūpinasi, ne taip, kaip visokie uspiskiskai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių