Pereiti į pagrindinį turinį

Atvažiavo Šiaulių dramos teatras

2003-05-23 09:00

GASTROLĖS

Atvažiavo Šiaulių dramos teatras

Šį savaitgalį Klaipėdos dramos teatras scena apsikeitė su kolegomis šiauliečiais. Šiandien uostamiestyje prasideda Šiaulių dramos teatro gastrolės. Per tris dienas klaipėdiečiams jis parodys keturis spektaklius, vieną iš jų - vaikams.

Žaidimas suaugusiems pasakų motyvais

Šiandien 18 val. šiauliečiai savo viešnagę Klaipėdoje pradeda spektakliu “Daktaras ir Mangaryta”. Tai dviejų dalių vaidinimas suaugusiems Jono Basanavičiaus... pasakų motyvais. Scenarijaus autorius ir režisierius - Vytautas V. Landsbergis, dailininkė - Dalia Klimavičiūtė, kompozitorius - Gintaras Sodeika.

Tai naujausia Šiaulių dramos teatro premjera šį sezoną. Pagal formą ir turinį šis spektaklis iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti keistas ir neįprastas jau vien todėl, kad jo literatūrinį pagrindą sudaro Jono Basanavičiaus surinktos vulgariosios pasakos. Šalia pasakiškų siužetų ir jų šmaikščių personažų - velnių, angelų, galvažudžių ir kunigų - iškyla romantiška bei dramatiška Jono Basanavičiaus ir Eleonoros Mohl meilės istorija, kurios literatūrinis šaltinis yra jų dienoraščių autentiški faktai. Derinami, atrodo, nesuderinami dalykai. Tai gal ir rizikinga, tačiau, pasak režisieriaus V.V.Landsbergio, visa gyvenime randasi iš vieno šaltinio, todėl turi teisę būti šalia grožis ir bjaurastis, meilė ir neapykanta, velnias ir angelas. Spektaklyje lengvai ir žaismingai pereinama nuo vieno siužeto prie kito, nuo temos prie temos, nuo komedijos prie dramos. Tai žaidimas, kuris žiūrovui suteikia galimybę atsipalaiduoti, užmiršti visiems bendrus rūpesčius ir pažaisti bent mintyse.

Vaidina Jūratė Budriūnaitė, Pranas Piaulokas, Sigitas Jakubauskas, Juozas Bindokas, Dalius Jančiauskas, Rolandas Dovydaitis, Antanas Venckus.

Spektaklio trukmė - 2 val.

Komiška drama apie... laisvę

Rytoj, šeštadienį, 18 val. - Hiljermės Fiheiredo dviejų dalių komiška drama “Ezopas, arba Lapė ir vynuogės”, režisuota Reginos Steponavičiūtės.

Ar galima pirkti, parduoti ar padovanoti Žmogų? Ar jis - prekė, daiktas? Klausimas, į kurį atsakant tektų įsivelti į sudėtingus svarstymus bei postringavimus ir įveikti painius kelius nuo vergovės laikų, per monarchijas, revoliucijas, respublikas iki mūsų dienų, tačiau universalaus, objektyvaus atsakymo, matyt, nerastume.

Šio spektaklio pagrindinis herojus - senovės Elados garsusis Ezopas - vergas, savo laisvę, jos troškimą išreiškiantis savo mįslingomis pasakėčiomis, kurių žmonės noriai klausosi, jas mėgsta. Turtuolis Ksantas, pamatęs jį, nusiperka, parsiveda į namus ir padovanoja žmonai: Ezopas būsiąs puiki pramoga - nors bjaurios išvaizdos, bet išmintingas, moka pasakoti įdomias istorijas, gali palinksminti, patarti. Kokia laimė turėti tokį vergą!

Ezopas klusniai vykdo visus šeimininko paliepimus ir užduotis, o kai Ksantui iškyla grėsmė prarasti turtus ir išgerti jūrą, išmintingas vergas jį gelbsti iš šios keblios situacijos. Už tai Ezopui dovanojama laisvė, kuria, deja, jis džiaugiasi neilgai. Ezopas melagingai apkaltinamas vagyste - jam gresia žiauri bausmė arba bus išteisintas, jei prisipažintų esąs vergas. Tačiau Ezopas su tuo nesutinka. Jis šoka nuo uolos - pasirenka mirtį, amžiams išlaisvina save.

Ši brazilų dramaturgo istorija apie garsųjį Elados pasakėčių kūrėją šmaikščia ir išmintinga ezopinės kalbos forma dar kartą primena, kad sukaustyti ir parklupdyti galima tik žmogaus kūną, o jo dvasia visada yra laisva. Belieka pasirinkti.

Vaidina Jūratė Budriūnaitė, Antanas Venckus, Sigitas Jakubauskas, Danguolė Petraitytė, Dalius Jančauskas, Romanas Dudnikas.

Spektaklio trukmė - dvi su puse valandos.

Kur priskinti tūkstantį tūkstančių vyšnių?

Poryt, sekmadienį, 12 val. uostamiesčio vaikams šiauliečiai parodys spektaklį “Baltoji stirna”. Tai dviejų dalių vaidinimas Džeimso Terberio pasakos motyvais. Inscenizacijos autorius ir režisierius - Saulius Eduardas Pauliukonis.

Kur priskinti tūkstantį tūkstančių vyšnių? Užduotis - ne iš lengvųjų. Vasara baigėsi, prasidėjo ruduo. Laukuose - tik bulvės ir morkos. O kur rasti vyšnių? Kokiu keliu pasukti? Kiek naktų negerti, nevalgyti ir nemiegoti, kad rastum bent vieną vyšnią? Nebent uogienės stiklainyje?..

Su panašiais sunkumais susidūrė vienas iš karaliaus Paraliaus dvaro princų, kuriam buvo duota užduotis atnešti tūkstantį tūkstančių vyšnių, kad Baltoji Stirna, kuri yra užburta princesė, vėl pavirstų mergele ir prisimintų savo vardą.

Štai tokios ir panašios intrigos, keisti įvykiai bei dar keistesni personažai supa grakštuolę Stirną, kuriai net užuomarša burtininkas Ra negali padėti. Visko čia nepapasakosi, reikia ateiti į Šiaulių dramos teatro spektaklį, patiems žiūrėti, stebėti, skaičiuoti ir, susumavus visus rezultatus, paskelbti statistinius duomenis: kiek gi, po paraliais, bus tų nelemtų vyšnių, jei jų visas tūkstantis tūkstančių?

Tai išsiaiškinti publikai padės aktoriai Danguolė Petraitytė, Sigitas Jakubauskas, Nomeda Bėčiūtė, Jūratė Budriūnaitė, Dalius Jančiauskas ir kiti.

Spektaklio trukmė - 1 val. 40 min.

Naujas susitikimas su Ostapu Benderiu

Sekmadienį 18 val. scenoje karaliaus Iljos Ilfo ir Jevgenijaus Petrovo “Aukso veršis”. Tai dviejų dalių vaidinimas, kurio režisierius ir inscenizacijos autorius - Sigitas Račkys, klaipėdiečiams jau pažįstamas iš Č.Dikenso “Pikviko klubo užrašų” pastatymo uostamiesčio Dramos teatre. Spektaklio dailininkai - Reda ir Arūnas Uogintai, kompozitorius - Romualdas Lukošius, choreografas - Sigitas Repšys.

Šiauliečių sumanymas statyti šį spektaklį, be abejonės, rizikingas ir drąsus, nes romano autoriai - ryškiausi sovietinės satyros klasikai. Abu jų romanai - “Dvylika kėdžių” ir “Aukso veršis” - po keletą kartų ekranizuoti, pelnę plačiausios auditorijos palankumą, o Ostapo Benderio vaidmenį vaidinę garsūs ir žavūs rusų aktoriai žiūrovų atmintyje įspaudė ryškius pagrindinio herojaus charakterio, jo elgsenos ir manierų stereotipus, iš kurių radosi net apibendrinantys terminai - “benderis”, “benderizmas”...

Šio spektaklio režisierius pagrindinių veikėjų “kelionę” pasuko kita kryptimi. Lengvai atsisakyta sovietinės epochos ženklų, dėmesio centre liko žmonės, kokių ir dabar galima sutikti bet kurioje šalyje. Režisieriui rūpėjo jų skaudūs likimai, žlugusios svajonės, negyventi gyvenimai. Spektaklio statytojai nesmerkia, nesijuokia iš Benderio ir jo kompanijos veiksmų, sėkmių ir nesėkmių. Jie bando prasiskverti į jų vienatvę ir suprasti, kas gi vyksta jų viduje, jų sielose, kokie tai žmonės. Pasak režisieriaus, liūdnesnių ir skaudesnių knygų už “Dvylika kėdžių” ir “Aukso veršį” jis nėra skaitęs...

Vaidina Rolandas Dovydaitis, Nerijus Gadliauskas, Dalius Jančiauskas, Pranas Piaulokas, Juozas Bindokas, Mykolas Dorofėjus, Sigitas Jakubauskas, Inga Norkutė, Jūratė Budriūnaitė, Miglė Kačerauskienė, Kęstutis Jankūnas, Sigitas Repšys.

Spektaklio trukmė - 2 val.

Iki susitikimo teatre! Bilietų į šiauliečių gastrolinius spektaklius dar yra. Juos galite įsigyti Klaipėdos dramos teatro kasoje 10-14 val. ir 16-18 val. Bilietų kainos - 12, 10, 8 Lt, į vaikišką spektaklį - 5 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų