Pereiti į pagrindinį turinį

Danijos sostinėje pristatyta lietuvių performansų kūrėjos E. Budvytytės paroda

2021-03-24 07:03
DMN inf.

Kovo 19 d. Kopenhagoje atidaryta lietuvių menininkės, vaizduojamojo meno ir performansų kūrėjos Eglės Budvytytės paroda „Songs From The Compost“. 

Parodos garso instaliacija transliuoja dainą-pasakojimą, kuriame skirtingi balsai ir būtybės gieda apie simbiozę, bakterijas, tarprūšinius santykius kaip priešnuodžius individualumui ir žmogaus norui dominuoti aplinkoje.

„Eglės Budvytytės meninė praktika pateikia keletą būdų, kaip galime traktuoti jausmais pagrįstą patirtį, susietą su ekofeministine kryptimi, ir tyrimus apie už žmogaus ribų vykstančius įsikūnijimo procesus. Menininkės kuriami darbai nušviečia šias temas, todėl pakvietėme ją prisidėti prie mūsų programos su paroda „Songs From The Compost“, apimančia garso instaliaciją ir performansą“, – sako parodos kuratorė Nina Wöhlk Sadeghnia.

LR kultūros ministerijos nuotr.

Lietuvių menininkės projektas startavo Kopenhagos šiuolaikinio meno „ARIEL – Feminisms in the Aesthetics“ platformoje. Joje eksponuojami tik itin aukštos meninės kokybės darbai, orientuoti į naujas feminizmo idėjas. Iki gegužės 9 d. truksiančia renginių programa, kuria supažindinama su E. Budvytyte ir jos kūryba, siekiama stiprinti Lietuvos žinomumą ne tik Kopenhagoje ar visoje Danijoje, bet ir už jos ribų.

Pandemija apribojo galimybes laisvai mėgautis meninės kūrybos vaisiais, tačiau vis tik įvykęs parodos atidarymas sulaukė nemažai lankytojų. Nors paroda pristatyta lauke ir buvo ribojamas norinčiųjų į ją patekti skaičius, atvykę lankytojai pasitikti asmeniškai ir išsamiai supažindinti su įspūdingu parodos turiniu.

Negalėjusieji dalyvauti atidaryme kovo 21 d. turėjo progą prisijungti prie nuotolinių skaitymų ir susitikimo su E. Budvytyte, o gegužės 8 dieną Kopenhagos centre organizuojamas menininkės performansas „Some were carried, some – dragged behind“.

E. Budvytytė (g. 1981 m.) yra Amsterdame gyvenanti ir kurianti lietuvių menininkė. 2008 m. baigė Pieto Zwarto institutą Roterdame. Nuo tada kūrėjos veiklos sritį galima apibrėžti kaip performanso bei vizualiųjų menų sankirtą. Savo kūryba, tyrinėdama kodifikuotą elgesį viešosiose erdvėse arba ribas tarp žmogaus ir ne žmogaus, E. Budvytytė atkreipia dėmesį į kūno ir jo aplinkos santykius. Tarp naujausių jos parodų – 2-oji tarptautinė Rygos šiuolaikinio meno bienalė RIBOCA (2020 m.), XIII Baltijos trienalė Rygoje (2018 m.), Tarptautinis Lofoteno meno festivalis (2017 m.) ir „Art Dubai Commisions“ (2017 m.). E. Budvytytės darbai buvo pristatyti Liste, Art Basel, 19-oje Sidnėjaus bienalėje, De Appel meno centre, Šiuolaikinio meno centre Vilniuje ir Stedeljik muziejuje Amsterdame.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų