Pereiti į pagrindinį turinį

Gdanske – pirmas už Britanijos ribų Šekspyro teatras

Scanpix nuotr.

Pirmas už Britanijos ribų Šekspyro teatras atidarytas Lenkijos Gdanske uoste. Projektas buvo įgyvendinamas beveik ketvirtį amžiaus. Didžiąją dalį lėšų skyrė Europos Sąjunga. Lenkija tikisi, kad teatras taps tarptautiniu meno centru.

Į Gdanską anglų aktoriai, kaip rodo istorijos šaltiniai, pirmą sykį atvyko 1601 metais – Šekspyro dramas vaidino dar jam gyvam esant. Ir visa tai vykdavo senojoje fechtavimo mokykloje, kurioje 17 amžiuje buvo ne tik mokomi špagos meistrai, bet ir vykdavo artistų pasirodymai.

Dabar ten iškilo Šekspyro teatras. Architektas iš Venecijos laimėjo projekto konkursą.

„Šiame teatre galimi įvairiausi pastatymai po atviru dangumi ir viduje – kaip Šekspyro laikais. Stogo šlaitai gali atsiverti lyg kylantys sparnai. Tai lyg laisvės simbolis, įkūnytas architektūroje“, – sako architektas Reato Rizzi.

Architekto sumanymas, kad teatras būtų lyg kriauklė: ne itin patraukli išorė, bet gražus vidus. Jis šalia 14 amžiaus miesto sienos. Teatro pastate taip pat bandyta kartoti gotikos elementus – jis pastatytas iš tamsių belgiškų plytų, langų nesimato, nes juosia šešių metrų siena.

Išorė labai skiriasi nuo šviesaus vidaus, Bulgarijos marmuro grindų ir lenkiško beržo lubų. Salė primena seną fechtavimo mokyklą.

Teatro iniciatoriai sako, kad iš pradžių buvo nedaug norinčiųjų investuoti į projektą, bet padėtis pasikeitė, kai Velso princas Charlesas sutiko būti jo globėju. Bet surinkti pakankamai lėšų pavyko tik kai Lenkija tapo ES nare. Trečdalį lėšų 23 mln. eurų kainavusiam Šekspyro teatrui skyrė ES, likusią sumą – vietos valdžia.

Netrukus čia „Hamletą“ rodys „Globe“ teatras iš Londono, o vėliau vyks Šekspyro festivalis, kurio programoje bus 200 įvairių Šekspyro pastatymų, kuriuos atveš pusšimtis teatrų iš viso pasaulio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų