Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip Kalėdos buvo švenčiamos Lietuvos dvaruose?

Dvaras buvo didelė šeima, todėl ir prie Kūčių stalo susirinkdavo nuo 20 iki 70 žmonių.

LRT stop kadras

Dažnai dar užsukdavo kalėdojantis kunigas, kuris palaimindavo šeimą. Tačiau daug to meto patiekalų ir tradicijų išliko mažai pakitę iki šių dienų, sako dvarų kultūros tyrinėtojas Marius Daraškevičius.

Ant Kūčių stalo dvaruose buvo patiekiama šalta žuvis su majonezu, barščiai su ausytėmis, karšti karpiai, kūčiukai su aguonomis, kompotas, kisielius, vynas, obuolių gira... Valgoma gana ilgai. Taip pat buriamasi traukiant šieno iš po staltiesės.

Po Kūčių vakarienės visi įeidavo į saloną ir ten keisdavosi dovanomis, kurios buvo įvairios: prieš karą jau atsiranda ir mašinėlė, ir traukinukai, mediniai arkliukai. Suaugusiems populiaru dovanoti knygas.

Dovanas audavo ir tarnai bei jų vaikai. Tai galėjo būti įvairių formų meduoliai – zuikučiai, briedžiukai, džiovinti vaisiai, saldainiai ar kažkokios smulkmenos.

Išsamiau apie Kūčių ir Kalėdų tradicijas Lietuvos dvaruose – įraše.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų