Kam atiteks tradicinė P. Abukevičiaus premija?

  • Teksto dydis:

Petro Abukevičiaus premijos laureatas bus paskelbtas šiandien po 17 val. per apdovanojimo ceremoniją, kuri tradiciškai vyks LRT.

Šią premiją 1998 m. įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos, bendradarbiaudamos su Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, žymiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti ir siekiant skatinti kino kūrėjus tęsti jo tradicijas. Ji skiriama kas dvejus metus naujo video ar kino filmo apie Lietuvos gamtą ir gamtos apsaugą kūrėjams ir jų kūrybinei grupei. Premijos dydis – 5 tūkst. eurų.

Šiemet vertinimo komisijai buvo pateikti devyni filmai. Beveik visi, pasak jos pirmininkės, televizijos žurnalistės, LRT tarybos narės Dalios Kutraitės Giedraitienės, verti apdovanojimų.

Be pirmininkės, komisiją sudarė šeši nariai: du Aplinkos ministerijos (Selemonas Paltanavičius ir Raimonda Karnackaitė), vienas Kultūros ministerijos (Jolita Bečienė) ir trys LRT (Vytas Jankevičius, Lolita Bytautaitė ir Renata Žaneta Daraškevičienė) atstovai.

Jų nuomone, pateikti filmai išsiskiria ir techniniu meistriškumu, ir estetine raiška, ir geru montažu, jau nekalbant apie įdomią tematiką ir „herojus“ – augalus, gyvūnus, žmones. Komisija reikliai vertino ir tai, kaip filmavimo metu laikytasi gamtosauginių reikalavimų – ar nebuvo trikdomi gyvūnai, ar nepakenkta gamtai.

Premijai skirti buvo nominuoti keturi filmai. Tai Stasio Medžiūno „Šalia skruzdėlyno“, Julijos Petrošiūtės, Dalios Bastytės ir Žydrūno Sinkevičiaus „Balų šeimininkai“, Eglės Burbaitės „Marių katės“ ir Dalios Juočerytės „Didžioji paukščių paslaptis“.

Kuris iš šių autorių pasipuoš laurų vainiku, bus skelbiama vakare. Apdovanojimo ceremoniją filmuos ir gruodžio 18 d. 20 val. per Kultūros kanalą parodys Lietuvos televizija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių