Pereiti į pagrindinį turinį

„Karalius Edipas“ – miesto piliavietėje

2006-07-07 09:00

„Karalius Edipas“ – miesto piliavietėje

Klaipėdos muzikinio teatro festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ atnaujintą I.Stravinskio operą-oratoriją „Karalius Edipas“ liepos 4-ąją pristatęs Vilniuje, vakar su ja viešėjęs Kretingoje, šiandien po devynerių metų pertraukos šį įspūdingą kūrinį parodys Klaipėdoje. Bet ne teatre, o istorinėje erdvėje - piliavietėje.

Specialiai festivaliui atnaujinta I.Stravinskio opera-oratorija „Karalius Edipas“ Klaipėdos muzikiniame teatre pastatyta 1997-aisiais. Teatras išsaugojo vilniečio dailininko H.Cipario jai sukurtas kaukes. Tuomet „Karalių Edipą“ į sceną atvedė dirigentas J.Domarkas ir režisierius E.Domarkas. Dabar kūrinį diriguos V.Konstantinovas. Dauguma atlikėjų – tie patys kaip ir prieš devynerius metus. Karaliaus Edipo vaidmenį Klaipėdoje 1997-aisiais sukūrė Algirdas Janutas. Su itin dideliu pasisekimu dainavęs jį su iškiliausiais dirigentais, Janutas-Edipas sugrįžta į Klaipėdą. Jo žmoną Jokastę šį kartą dainuos Dalia Kužmarskytė.

Liepos 4-ąją šiuo kūriniu Klaipėdos muzikinis teatras atidarė „Kristoforo“ festivalį Vilniuje, kur „Karalius Edipas“ su didžiuliu pasisekimu buvo parodytas Šv. Kotrynos bažnyčioje. Vakar ši opera-oratorija buvo atlikta Kretingos bažnyčioje, o šiandien 19.30 val. skambės Klaipėdos piliavietėje.

IX operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ dedikuotas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro 20-mečiui ir Liaudies operos Klaipėdoje įkūrimo 50-mečiui. Festivalio motto: „Klaipėdos muzikinis teatras: vakar, šiandien, rytoj“.

Festivalis publikai primins įspūdingiausius pastarųjų dešimtmečių teatro pastatymus: Ž.Bizė „Karmen“, I.Kalmano „Čardašo karalienę“ ir V.Lebedevo „O, mielas drauge“, Z.Liepinio „Paryžiaus katedrą“, J.Štrauso „Šikšnosparnį“, Dž.Rosinio „Sevilijos kirpėją“, šokio spektaklį „Baletinė Čaplino ir Dolskio korta“ ir kitus.

Numatytos trys festivalinės premjeros: Dž.B.Pergolezio komiška opera „Tarnaitė ponia“, vienaveiksmis baletas pagal Ž.Bizė - R.Ščedrino „Karmen-siuitą“ ir netradicinis Klaipėdos kompozitoriaus V.Konstantinovo „Requiem Reborn“.

Į festivalį įsilies Lietuvos operos žvaigždės E.Kaniavos benefisas, Vilniaus baleto šokio spektaklis „Sulamita, Spengla-Ūla“, V. ir P. Bermanų meistriškumo kursų dalyvių baigiamasis koncertas, R.Vagnerio operų fragmentų vakaras, teatralizuotas koncertas „Nuo baroko iki roko“.

„Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ šiemet vyks beveik du mėnesius, savo spektaklius ir koncertinius projektus pristatydamas Nidoje, Juodkrantėje, Palangoje, ant Rambyno kalno, Klaipėdos koncertų salėje ir Muzikiniame teatre. Festivalis baigsis rugpjūčio 27-ąją uždarymo koncertu Oginskio dvare Plungėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų