Kintuose nugriaudės muzikinė „Marių audra“

Šį savaitgalį Lietuvos pamarį sudrebins „Marių audra“. Taip vadinasi liepos 13–27 dienomis vyksiantis Kintų muzikos festivalis, kuris įsilies į Marių šventę.

Dovanų gavo fortepijoną

„Kaip banguojantis marių vanduo po audros, nusklido garsas apie 2012 m. vasaros „NI&Co“ muzikos savaitę Kintuose. Po jos dar sekė Advento muzikinis sveikinimas kintiškiams bei „NI&Co“ videoklipo kūrimas Kintų bažnyčioje.

Taip pasklido garsas apie Kintuose gimstantį muzikos festivalį, – pasakojo jo steigėja ir direktorė Audra Kiminiūtė-Juodeškienė. – Toji žinia nepaliko abejingų ir mūsų draugų.

Didžiausią siurprizą ir nuoširdžiausią dovaną mums įteikė gydytoja Dalia Pečiukaitienė ir jos šeima iš Vilniaus, Kintų muzikos festivaliui padovanojusi savo antikvarinį fortepijoną, pagamintą J.Becker maždaug 1890–1900 m. Sankt-Peterburge.

Unikalus instrumentas restauruotas Juodeškų šeimos pastangomis. Festivalio pirmojo koncerto metu restauracijos specialistas vilnietis Audrius Blažiūnas pristatys instrumentą, o pirmąkart jį „prakalbins“ instrumentinis trio „Kaskados“.

Muzikos galia Kintuose auga, ieško partnerių, kurie kartais atsiranda netikėtai, tuo įrodydami, kad įvykiai ir daiktai, besipinantys tarpusavyje, ir žmonės, generuojantys idėjas, dalindamiesi širdžių šiluma ir gebėjimais, sukuria tai, ką mes pasišovę vadinti Kintų muzikos festivaliu“.

Repetuos, kurs, koncertuos

„Jau antrą vasarą susitinkame Kintuose. Šįkart Kintų muzikos festivalis – dar spalvingesnis ir įvairesnis, – džiaugėsi jo meno vadovas Gediminas Gelgotas. – Koncertų klausytojai išgirs svečius iš Vilniaus: fortepijoninį trio „Kaskados” bei mišrių balsų chorą „Pro Musica”. Ansamblis „NI&Co“ viena scena dalysis su Vilniaus universiteto choru, surengs ypatingą – naktinį – koncertą Kintų mažojoje bažnyčioje bei gros festivalio uždarymo koncerte.

Kaip ir pernai, be šių koncertų, taip pat vyks „NI&Co“ artistų soliniai pasirodymai – dviejų vakarų metu, atlikdami sudėtingiausius styginių instrumentų repertuaro kūrinius, „NI&Co“ artistai prisistatys festivalio klausytojams asmeniškai.

Bus galima išgirsti atskirai muzikuojant daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatus – smuikininkes Augustą Jusionytę, Dalią Simaškaitę, Juliją Ivanovą, violončelininką Justą Kulikauską.

Kaip ir pernai, visą kitą laiką skirsime repeticijoms ir kūrybai, žinoma, nepamiršdami poilsio, kuris šiame krašte tampa ypatingu įkvėpimu. Džiaugiuosi, kad ir vėl esame kartu ir tikiuosi, kad ir šią vasarą Kintų muzikos festivalis į publikos širdis atneš daug malonių įspūdžių ir džiaugsmo.“

Pradės trio „Kaskados“

Festivalis prasidės liepos 13 d., šeštadienį, Kintų kultūros namų salėje, kur 19.30 val. muzikuos vilniečių fortepijoninis trio „Kaskados“ (nuotr.): Albina Šikšniūtė (fortepijonas), Rusnė Mataitytė (smuikas) ir Edmundas Kulikauskas (violončelė).

Tarp kitko, koncerto metu vyks brandos atestatų įteikimo Kintų vidurinės mokyklos 44-osios laidos abiturientams ceremonija.

„Kaskados“ savo koncertinę veiklą skaičiuoja nuo 1997 m. Šiuos tris muzikus sieja artima akademinių studijų patirtis. Visi jie  beveik tuo pat metu studijavo žymiojoje Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje. Šiandien trio “Kaskados” – vienas produktyviausių kamerinių ansamblių Lietuvoje.

Jam nekart teko dalyvauti didžiuosiuose Lietuvos festivaliuose: „Gaidos“, „Šv.Kristupo“, „Thomo Manno“, Pažaislio, „Permainų muzikos“, „Iš arti“. Ansamblis sėkmingai gastroliavo Austrijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Japonijoje. 2002 m. „Kaskados” IX tarptautiniame J.Brahmso kamerinių ansamblių konkurse (Austrija, Piortšachas) iškovojo pirmąją premiją, o 2005-aisiais tapo „Auksinio disko“ (Lietuvos muzikų sąjungos apdovanojimas) laureatu.

Kintų muzikos festivalyje trio „Kaskados“ atliks spalvingą ir dinamišką koncertinę programą, kurioje skambės kompozitorių B.Smetanos, S.Prokofjevo, A.Chačaturiano, I.Stravinskio, A.Piazzollos kūriniai.

Koncerto atlikėjai ir festivalio organizatoriai tikisi, kad publikai tai bus įsimintina muzikinė kelionė, kuri leis susipažinti su skirtingų šalių kompozitorių kūryba ir pasidžiaugti šio kolektyvo pateikiamomis kūrinių interpretacijomis.

Dainuos „Pro Muzica“

Liepos 20 d. 13 val. Kintų kultūros namų salėje dainuos choras „Pro Muzica“. Koncerte dalyvaus ansamblis „NI&Co“. Jų pasirodymui diriguos Rasa Gelgotienė ir G.Gelgotas.

Vilniaus universiteto (VU) choras „Pro musica” įkurtas 2004-aisiais VU studentų, baigusių studijas ir išlaikiusių ryšį su savo Alma Mater, iniciatyva. Chore dainuoja VU studentai, dėstytojai, darbuotojai ir alumnai. Chorui vadovauja R.Gelgotienė.

„Pro Musica” įgyvendino bendrus projektus su Ekstremadūros (Ispanija), San Francisko (JAV), Jekaterinburgo (Rusija), Oslo (Norvegija) ir Rio de Žaneiro (Brazilija) universitetų chorais.

Kintų muzikos festivalyje „Pro Musica” atliks žymiojo Lietuvos menininko M.K.Čiurlionio aranžuotas lietuvių liaudies dainas, o kartu su šio festivalio šeimininkais – ansambliu NI&Co – choras dainuos G.Gelgoto kompoziciją.

Įsilies į Marių šventę

Šis festivalinis koncertas įsilies į liepos 20-ąją nuo 10 val. Kintuose vyksiančią Marių šventę, kurios programoje taip pat numatyta Kintų seniūnaičių spartakiada (10–12.30 val.), šventės dalyvių eisena nuo didžiosios evangelikų liuteronų bažnyčios iki marių (14.10 val.).

Ten vyks koncertas „Ant marių krantelio“, skirtas Tarmių metams (15.30 val.). Jame dalyvaus šokių kolektyvai „Kintai“, Vilkyčių „Veiviržas“, Saugų vokalinis ansamblis „Vakarė“, Šilutės rajono folkloro kolektyvai. Šventės dalyvių nuo 18 val. lauks vandens pramogos ir rungtys – plaukiojimas katamaranais, baidarėmis, lentomis (SUP’ais). Nuo 21.30 val. vyks vakaro koncertas, kurį surengs roko grupė „RebelHeart“ (Kaunas).

Jo metu ant Kuršių marių kranto suliepsnos laužas – kaip atminties ir pagarbos negrįžusiems iš marių, draugystės ir tolerancijos fakelas. Šventę organizuoja Kintų Vydūno kultūros centras ir Kintų seniūnija. Laukiami visi!

Pažintis su „NI&Co“

Šventė baigsis, o Kintų muzikos festivalis tęsis, kviesdamas dar geriau susipažinti su „NI&Co“. Tai bus galima padaryti liepos 19  ir 25 dienomis 19.30 val.  Kintų didžiojoje bažnyčioje, kur ir vyks „Pažintis su „NI&Co“.

Styginių ansamblis „NI&Co“ įkurtas 2006 m. Kolektyvo branduolį sudaro daugelio tarptautinių konkursų laureatai, jaunieji Lietuvos stygininkai, studijavę ar tebetęsiantys savo studijas Vienos, Hamburgo, Graco ir kitose aukštosiose muzikos mokyklose.

Kolektyvo nariai - smuikininkės A.Jusionytė, D.Simaškaitė, J.Ivanova, violončelininkai J.Kulikauskas, Davidas Dumčius, kontrabosininkas Auris Galvelis.

Vienos dalies koncertų „Pažintis su „NI&Co” metu ansamblio artistai solo grieš kūrinius, kuriuos drąsiai galima vadinti styginių instrumentų repertuaro aukso fondu. Anot organizatorių, šie koncertai – puiki galimybė užmegzti asmenišką pažintį su ansamblio nariais.

Naktinis ir baigiamasis koncertai

Liepos 24 d 23 val. Kintų mažojoje bažnyčioje vyks naktinis koncertas, kuriame „NI&Co“ atliks šiuolaikinę minimalistinę muziką ir klausytojams pateiks ją netikėtai konceptualiai.

Didžiąją ansamblio repertuaro dalį sudaro kolektyvo vadovo kūriniai. 2009-aisiais pats minimalistinės muzikos pradininkas, JAV kompozitorius Terry Riley, išreiškė susižavėjimą šiuo kolektyvu. „Tai, ką jūs darote – iš tiesų efektinga.

Man patinka, kad atlikėjai groja mintinai. Man patinka jūsų muzikantų jautrus vibrato ir dėmesys garso grynumui. Jūs skleidžiate taiką...” (Fragmentas iš T.Riley laiško G.Gelgotui, 2009 m.).

Naktiniame koncerte ansamblis „NI&Co“ atliks specialią programą, sudarytą iš itin ramių ir harmoningų kūrinių, kurie būtent nakties tyloje, tikimasi, nuskambės stebuklingai... Tai bus naujas ir įsimintinas potyris kiekvienam atėjusiajam, žadėjo atlikėjai.

Jie surengs ir festivalio uždarymo koncertą, kuris vyks liepos 27 d. 19.30 val. Kintų didžiojoje bažnyčioje.

„Po jaudinančio dviejų valandų koncerto, dabar mes žinome: lietuviai muzikantai, pasivadinę „NI&Co“ vardu, pristato šiuolaikinę minimalistinę, eksperimentinę muziką, ir jie pačius sudėtingiausius savo repertuaro kūrinius atlieka mintinai.

Jie pasižymi niekur anksčiau nematytu atlikimo braižu, jų pasirodymuose judesys, išraiškos ir dirigavimo gestai organiškai susijungia su atliekama muzika. Jų muzikos atlikimo jėga yra užimanti kvapą, o kokybė – briliantinė“, – teigė muzikos kritikas E.Ochs Vokietijos leidinyje „Ostseezeitung“ 2012 m.

Festivalio baigiamajame koncerte „NI&Co“ atliks ypatingą programą, kurią jau šį rudenį išgirs Lenkijos, Švedijos bei JAV klausytojai. Pirmoje dalyje skambės žinomų užsienio kompozitorių kūriniai, antroje – originali vientisa kompozicija, sudaryta iš G.Gelgoto muzikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių