Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos muzikinis teatras atidaro Kolonų salę

2011-02-25 18:21
Klaipėdos muzikinis teatras atidaro Kolonų salę
Klaipėdos muzikinis teatras atidaro Kolonų salę

Klaipėdos muzikinis teatras, siekdamas artimesnio bendravimo su žiūrovais ir ieškodamas originalesnių veiklos formų, šeštadienį publikai pristatys pirmą renginį savo Kolonų salėje. Ir tai bus ne kas kita, o ilgai lauktas teatro artisto romansų vakaras.

A.Kozlovskis dainuos romansus

Nuo šiol į Klaipėdos muzikinį teatrą publika bus kviečiama ne vien pasižiūrėti spektaklių, bet ir betarpiškoje aplinkoje pabendrauti su artistais. Kolonų sale bus vadinama antrojo aukšto fojė, kur bent kartą per mėnesį vyks muzikos ir literatūros vakarai, solistų rečitaliai, kameriniai spektakliai bei kitokie renginiai.

Šeštadienį ir sekmadienį oficialiam Kolonų salės atidarymui skiriama romansų programa „Meilės žodžiai“. Širdį veriančius rusų romansus dainuos ir gitara skambins teatro solistas Artūras Kozlovskis. Dviem gitaromis jam pritars kolega Kęstutis Nevulis ir Viktoras Timašiovas. Vakarą ves aktorius Sigutis Jačėnas. Šeštadienį svečiuose tikimasi sulaukti Seimo narės poetės Dalios Teišerskytės.

Romansai – A.Kozlovskio kūrybos „arkliukas“. Susidomėjo jais prieš 25 metus. Kodėl? Todėl, kad gražu ir mama dainavo. Dar studijuodamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Artūras romansus įtraukdavo į savo programas, o prieš devynerius metus ėmė aktyviai koncertuoti, iki šiol jo rengiamos romansų programos nepraranda populiarumo. Dainininko žodžiais, publika jį pažįsta kaip teatro solistą ir romansų atlikėją. Esant galimybei, būtent romansus A.Kozlovskis rinkosi ir dalyvaudamas šio sezono televizijos projekte „Triumfo arka“.

Patinka, kai publika šalia

„Pasirinkau miesto romanso žanrą, kad galėčiau pritarti gitara. Gitarai esu pritaikęs ir klasikinių romansų, kurie paprastai parašyti balsui ir fortepijonui. Dažniausiai dainuoju rusų romansus, bet tik tuos, kurie pačiam virpina širdį. Suprantama, juos atlieku originalo kalba, manau, kad šitaip tiksliau perteikiama kūrinio dvasia“, – teigė solistas.

A.Kozlovskiui džiugu pirmam pradėti Kolonų salės renginių ciklą. „Seniai sakiau, kad reikia panaudoti visas galimas mūsų teatro erdves. Kauno muzikinis teatras turi Baltąją salę, o kuo mes blogesni? Man patinka dainuoti, kai publika šalia, tuomet užsimezga artimas ryšys. Patinka, kai žmonės sėdi prie staliukų su vyno taure. Pirmajam koncertui net pats vyno pirkau“, – prisiminė atlikėjas.

Pristatydamas kitus programos „Meilės žodžiai“ dalyvius, A.Kozlovskis sakė, jog koncertuoti pradėjo su V.Timašiovu, mat dviem gitaromis – sodresnis skambesys. Dabar į kompaniją pasikvietė ir teatro solistą K.Nevulį, tačiau šįsyk jis dar nedainuos. Ateityje, Artūro žodžiais, K.Nevulis galėtų padainuoti lenkiškų romansų, yra puikių S.Moniuszko’s, F.Chopino kūrinių.

Surengs kompozicijų festivalį

Kolonų salės renginius antradienį tęs žavių artisčių sumanytas festivalis „Kai virš mūsų žvaigždėtas dangus“.

Dešimties kamerinių muzikinių-literatūrinių kompozicijų ciklas prasidės programa „Laiškai tolimajai žvaigždei“.  Skambės R.Schumanno vokalinis ciklas „Moters meilė ir gyvenimas“, atliekamas teatro solistės Dalios Kužmarskytės (mecosopranas) ir pianistės Ingos Maknavičienės. Solveigos ir Pero Giunto laiškus skaitys Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė.

„Solveigos laiškai mane lydi gal gerą dvidešimtmetį. Mūsų programa buvo ne kartą vis kitaip interpretuota, tačiau dabar pirmą kartą leisime prabilti ir Perui Giuntui, skaitysiu keturis jo laiškus Solveigai, o muzika – R.Schumanno vokalinis ciklas neabejotinai suteiks kompozicijai minties gilumo. Šis ciklas puikiai susipina su laiškų dvasia. Solveigos laiškus parašė latvių poetė Arija Elksnė, Giunto –  Janis Grotsas“, – pasakojo R. Šaltenytė.

Vidinė minties ir jausmo tiesa

Ne vieną muzikinę-literatūrinę kompoziciją parengusias aktorę R.Šaltenytę ir pianistę I.Maknavičienę draugėn  suvedė atsitiktinumas. „Kiekvienas menininkas turi savo temą, o kai ateina laikas, viskas susijungia. Jei turi ką pasakyti, visada atsiras ir vieta. Kamerinė aplinka – glaudesnių sąsajų su auditorija galimybė. Labai smagu, kai publika arti, tačiau artistui reikia turėti didelę vidinę minties ir jausmo tiesą. Jei Kolonų salės renginiai taptų tradicija, būtų puiku jais praturtinti Klaipėdos žiūrovus. Uostamiesčio kultūrinis gyvenimas nėra perpildytas muzikinių literatūrinių programų“, – mano artistės.

Šios moterys ketina kiekvieno mėnesio pirmąjį antradienį pakviesti publiką į vis naują programą Kolonų salėje. Dar iki vasaros suplanuotos Prūsijos karalienei Luizei – „Tau, tavo laimei, tavo karalystei“ ir poetei S.Nėriai skirtos kompozicijos. Šias ir dar būsimas, iš viso dešimt programų, sujungtų į festivalį „Kai virš mūsų žvaigždėtas dangus“, žiūrovams norima pristatyti iki metų pabaigos. Jose dalyvaus teatro solistai Rita Petrauskaitė, Mindaugas Rojus, Loreta Ramelienė, Svetlana Konstantinova, orkestro artistai, aktoriai Virginija Kochanskytė ir Rimantas Pelakauskas.

A.Kozlovskis rusų romansus dainuos vasario 26 d. 18 val. ir vasario 27 d. 17 val. Klaipėdos muzikinio teatro Kolonų salėje (Danės g. 19).

Kovo 1 d. 18.30 val. ten pat vyks pirmasis festivalio „Kai virš mūsų žvaigždėtas dangus“ renginys: solistė D.Kužmarskytė, pianistė I.Maknavičienė ir aktorė R.Šaltenytė atliks muzikinę-literatūrinę kompoziciją „Laiškai tolimajai žvaigždei“.

Bilietai – po 20 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų