Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos teatro premjera kopia į „Septintą aukštą”

2009-06-19 16:43
Klaipėdos teatro premjera kopia į „Septintą aukštą”
Klaipėdos teatro premjera kopia į „Septintą aukštą” / N.Jankausko nuotr.

Šįvakar Klaipėdos dramos teatras, gyvenantis „ant ratų“, uostamiesčio Žvejų rūmų scenoje publikai pristatys finalinę sezono premjerą - Morriso Panycho komediją „Septintas aukštas“. Ja teatras atsisveikins su gimtojo miesto publika iki rudens, kito sezono pradžios.

Prieš nušokant žemyn

Naująjį spektaklį su uostamiesčio Dramos teatro trupe pastatė trys kauniečiai - režisierius Arvydas Lebeliūnas, scenografas Danielius Sodeika ir kostiumų dailininkė Tatjana Semionova - su klaipėdiečiu kompozitoriumi Gintaru Kizevičiumi.

Sezono pabaigai pasirinkta populiaraus kanadiečių dramaturgo, režisieriaus ir aktoriaus M.Panycho pjesė pasakoja istoriją, kaip vyras sūpuojasi ant septynių aukštų pastato stogo atbrailos ir mąsto apie savižudybę. Prieš žengdamas paskutinį žingsnį į nebūtį, jis priverstas išklausyti beprotiškai ekscentriškų namo gyventojų išpažintis.

Potencialus savižudis, o su juo - ir publika, išklausę šias skaudžias ir komiškas įvairiausių žmonių gyvenimo istorijas, galiausiai pradeda suvokti, kad beprotybė slypi kiekvieno iš mūsų viduje, o ant stogo krašto balansuojantis žmogus, palyginti su kitais, mažiausiai linkęs nušokti žemyn...

Režisieriui - iššūkis

„Septinto aukšto“ tekstą A.Lebeliūnas sakė gerokai pakeitęs, iškopiuravęs visas banalybes, palikęs tik esmę, todėl spektaklis stipriai skirsis nuo pjesės autoriaus sumanymo. „Man tai - iššūkis. Su šia pjese teko gerokai paprakaituoti. Skaitydamas su daug kuo joje nenorėjau sutikti, braukiau, trumpinau, kol viskas absoliučiai pasikeitė“, - kalbėjo režisierius, prisimindamas kūrybinio proceso pradžią.

Anot jo, taip išėjo „sodresnis produktas“ - iš komedijos spektaklis virto tragikomedija, o jo pabaiga - netikėtai gera ir šviesia.

Nebe pirmi metai bendradarbiaujantys A.Lebeliūnas ir D.Sodeika scenoje vėl kuria savotišką žaidimo aikštelę, kurioje, pasak jų, svarbiausia - minimalizmas, simboliai ir aktoriniai darbai. „Spektaklio stilistika - šiuolaikiška, o T.Semionovos sukurti aktorių kostiumai - lengvi, šviesūs, - norėtume, kad jie žiūrovui asocijuotųsi su balandžio skrydžiu ir mintimi, kad kiekvieno žmogaus dvasia išskrenda kaip paukštis... Tai bus spektaklis apie žmogaus tapsmą, tarsi jo gimimą iš naujo ir pirmuosius žingsnius į tikrą gyvenimą“,  - praskleidė premjeros uždangą A.Lebeliūnas.

Centre - gražus duetas

Spektaklis truks beveik dvi valandas be pertraukos. Jo statytojai nenorėjo skelti į dvi dalis, kad žiūrovas nesiblaškytų ir aktoriai neprarastų tempo. Statytojų komandos teigimu, jis bus įdomus įvairiam žiūrovui, nes daugiaplanis - su nemenka doze humoro, tragizmo ir filosofijos. „Jei tai būtų filmas, drąsiai galėtume jį pavadinti trileriu“, - šypsojosi A.Lebeliūnas.

Režisierius negailėjo liaupsių pagrindinių vaidmenų atlikėjams - aktoriams Rimantui Pelakauskui ir Valentinai Leonavičiūtei: „Labai gražus duetas. Juodu spektakliui suteikia ir daugiau rimtumo, ir meninės kokybės“.

„Septintame aukšte“ vaidins net trys aktorių kartos. Spalvingus spektaklio personažus įkūnys Česlovas Judeikis, Vaidas Jočys, Edvardas Brazys, Jolanta Puodėnaitė, Monika Vaičiulytė, Viačeslavas Mickevičius ir Simona Šakinytė.

A.Lebeliūnas ypač džiaugėsi jaunųjų aktorių kūrybinėmis paraiškomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų