Pereiti į pagrindinį turinį

Knygoje – žvilgsnis į V. Drėmos veiklą ir kūrybą

Knygoje – žvilgsnis į V. Drėmos veiklą ir kūrybą
Knygoje – žvilgsnis į V. Drėmos veiklą ir kūrybą / Scanpix nuotr.

Minint dailės istoriko Vlado Drėmos gimimo šimtmetį išleista knyga „Atrasti Vilnių: skiriama Vladui Drėmai“, praneša LTV „Panorama“.

Tai pirmas dailės istorikų bandymas apibendrintai ir nuosekliai pažvelgti į pirmojo Vilniaus garbės piliečio V. Drėmos veiklą ir kūrybą.

Knyga „Atrasti Vilnių Vladui Drėmai atminti“ sumanyta 100-osioms jo gimimo metinėms. Pernai kovą buvo surengta dailės istorikų konferencija, skirta V. Drėmos jubiliejui. Tada ir kilo mintis šios konferencijos pagrindu parengti knygą, įamžinančią Lietuvos dailės istorijos klasiką.

„Po jo mirties norėjau ir galvojau, kad geriausias žmogui paminklas – jo darbų išleidimas“, – teigė paveldosaugininkė, V. Drėmos dukra Gražina Drėmaitė.

Knygos sudarytoja – menotyrininkė Giedrė Jankevičiūtė, iš viso prie knygos dirbo didelė menotyrininkų grupė. Tarp jų – ir architektūros istorikė, V. Drėmos anūkė Marija.

„Tai pirmasis bandymas apibendrinti jo darbus ir pažvelgti į darbų tęstinumą. Knygą sudaro, trys dalys. Pirmojoje daugiau dėmesio skiriama jo asmenybei, jo draugų prisiminimams. Antrąją dalį sudaro moksliniai straipsniai“, – pasakojo architektūros istorikė, V. Drėmos anūkė Marija Drėmaitė.

Trečiojoje knygos dalyje pirmą kartą yra apibendrinta V. Drėmos veikla, pateikiama visa jo darbų bibliografija, daug jo darbų reprodukcijų, dalis – pirmą kartą.

V. Drėmos talentas aprėpė daug – jis vienas žymiausių Lietuvos dailės istorikų, dailininkas, pedagogas ir muziejininkas. Jis buvo pirmasis Vilniaus garbės pilietis, didelį dėmesį skyręs LDK kultūros paveldui ir Vilniui.

„Mes jį, kaip senelį, prisimenam už rašomo stalo visą laiką. Pusseserė, kuri augo ir gyveno su jais, jos santykis kitoks, jie eidavo pasivaikščioti, ji vyresnė buvo, artimesnė“, – prisimena M. Drėmaitė.

Knygą apie V. Drėmą išleido Dailės istorikų draugija ir Dailės akademijos leidykla.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų