Pereiti į pagrindinį turinį

Komisija vertins kandidatų į Prezidentus kalbos grynumą

2009-04-24 20:41
Komisija vertins kandidatų į Prezidentus kalbos grynumą
Komisija vertins kandidatų į Prezidentus kalbos grynumą / Mindaugo Ažušilio nuotr. Vyriausiosios rinkimų komisijos reikalavimus įveikusius kandidatus į Prezidento postą dabar nusiteikę pataršyti kalbininkai.

Jau trečius metus pavasarį organizuojami Kalbos grynuolio rinkimai. Praėjusiais metais buvo  vertinama televizijos ir radijo žurnalistų bei laidų vedėjų kalba,  šiemet akcija išeina už LRT ribų - pro didinamąjį stiklą bus stebima  kandidatų į Lietuvos Respublikos Prezidento postą kalba.

Nuo balandžio 27 d. iki gegužės 7 d. kompetentinga kalbininkų komisija - dr. Irena Smetonienė, dr. Irena Kruopienė, dr. Daiva Sinkevičiūtė, Donatas Smalinskas, prof. Bonifacas Stundžia - per žiniasklaidos priemones klausysis  kandidatų į Lietuvos Respublikos Prezidento postą pasisakymus ir vertins jų kalbą.

Daugiausiai dėmesio bus skiriama tarties, kirčiavimo ir leksikos dalykams. Nuomonę apie kandidatų kalbos taisyklingumą turi galimybę pareikšti ir visuomenė - piliečiai už savo Kalbos grynuolį gali balsuoti portale www.lrt.lt.  Kalbininkų komisijos ir visuomenės išrinkti Kalbos grynuoliai bus paskelbti gegužės 7 - spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną - per Lietuvos televizijos „Labo ryto“ laidą. Nugalėtojams bus įteiktos vertingos knygos.

Praėjusiais metais visuomenė Kalbos grynuoliu išrinko muzikologą Darių Užkuraitį, o kalbininkų komisija - visuomenės veikėją, laidų vedėją Darių Kuolį.

2007 m. kalbininkai išskyrė diktorės ir laidų vedėjos Bernadetos Lukošiūtės kalbą, visuomenė mažiausiai priekaištų turėjo spaudos apžvalgininko Juozo Šalkausko kalbai.

Akcija siekiama atkreipti dėmesį į taisyklingą viešąją kalbą, skatinti pagarbą ir domėjimąsi lietuvių kalba, atsakingumą dėl jos vartojimo viešojoje erdvėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų