Kosovas ir Albanija boikotuos Nobelio literatūros premijų įteikimo ceremoniją

  • Teksto dydis:

Kosovo ir Albanijos atstovai pareiškė, kad antradienį boikotuos Nobelio literatūros premijų įteikimo ceremoniją, protestuodami prieš šio apdovanojimo paskyrimą austrų rašytojui Peteriui Handkei (Pėteriui Handkei), kurį abi šalys sieja su karu buvusioje Jugoslavijoje.

P. Handke kritikavo NATO antskrydžių kampaniją prieš Serbiją per 10-o dešimtmečio pabaigoje kilusį Kosovo karą, taip pat pasakė kalbą buvusio Serbijos autoritarinio lyderio Slobodano Miloševičiaus laidotuvėse 2006 metais.

Kosovas buvo Serbijos dalis iki 1999 metų, kai siekdama sustabdyti S. Miloševičių į konfliktą įsikišo NATO.

Kadenciją baigiantis Kosovo užsienio reikalų ministras Behgjetas Pacolli (Behdžetas Pacolis) liepė savo šalies ambasadoriui Švedijoje „boikotuoti ceremoniją“, pabrėždamas, kad „rašytojas, palaikęs Miloševičių ir jo genocidą Bosnijoje ir Kosove, nenusipelno Nobelio premijos“.

Albanijos ambasadorius Švedijoje, demonstruodamas solidarumą su Kosovo albanais, taip pat nedalyvaus įteikimo ceremonijoje, pirmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija Tiranoje. Albanija boikotuos ceremoniją dėl P. Handke paramos „Slobodanui Miloševičiui, „Balkanų mėsininkui“, kuris buvo atsakingas už daugelį masinių žiaurumų per kruviną buvusios Jugoslavijos griūtį“.

Kosove gimęs laikinasis Albanijos užsienio reikalų ministras Gentas Cakajus tviteryje parašė, kad „per Jugoslavijos griūtį įvykdytų karo žiaurumų pateisinimas neturi būti apdovanojamas“.

Milazimas Krasniqi (Milazimas Krasnikis), gyvenantis Hočė e Vogelyje, už 80 km į pietvakarius nuo Kosovo sostinės Prištinos esančiame kaimelyje, sakė negalįs patikėti, „kad XXI amžiuje prizą gauna Miloševičiaus draugas ir šalininkas“. Karo metais jo gyvenvietėje buvo nužudyti daugiau kaip 40 žmonių.

Iš viso 1998–1999 metų karas pareikalavo per 10 tūkst. žmonių gyvybių. 78 dienas trukusi NATO oro kampanija nutraukė serbų valdymą Kosove, o Jungtinės Tautos šią provinciją valdė iki 2008 metų, kai Priština paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos. Belgradas šio žingsnio taip ir nepripažino.

„Netoleruotina ir nepriimtina pagerbti liūdnai pagarsėjusius rašytojus tokiomis premijomis; rašytojus, kurie pateisina nusikaltimus regione“, – teigė Prištinoje gyvenantis analitikas Shkelzenas Maliqi (Škelzenas Malikis).

Kosovo dienraštis „Koha Ditore“ savo pirmajame puslapyje paskelbė karikatūrą, kurioje S. Miloševičius ploja Nobelio premiją gavusiam P. Hadke.

Tačiau Kosovo etninių serbų mažuma tokios nuomonės nesilaiko.

„Kad ir ką jis rašė apie serbus, jis rašė gerai ir baisiai, – sakė Dimitrie Dimitričius (Dimitrijė Dimitričius), etninis serbas iš Hočė e Madės kaimo, esančio netoli Hočė e Vogelio. – Tie, kurie paskyrė [premiją], nėra neprotingi.“

Hočė e Madėje buvo klijuojami plakatai, kuriuose rašoma: „Sveikinimai mūsų Nobeliui!“

Pastaruoju metu įtampa tarp Kosovo ir Serbijos didėja. 2011-aisiais pradėtas dialogas tarpininkaujant Europos Sąjungai yra įstrigęs nuo praėjusių metų, kai Kosovas įvedė 100 proc. tarifo importo muitus visoms Serbijos ir Bosnijos prekėms, nepaisant tarptautinės bendruomenės raginimų atšaukti ar įšaldyti tokią priemonę.

Kosovas reikalauja po derybų visiškai pripažinti jo valstybingumą, o tai kol kas nėra priimtina Serbijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uz serbus

Uz serbus portretas
Fak kosova ir albanija.

Oooou taip

Oooou taip portretas
Galaktinio masto boikotas:)

Katinas

Katinas  portretas
Haha suns balsas i dangu neina
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių