Pereiti į pagrindinį turinį

Kūriniai – su menininko krauju

Šiuolaikinis vizualiųjų menų kūrėjas Marcas Quinnas savo darbais stebina visą pasaulį. Keldamas klausimą, ką apskritai reiškia būti žmogumi, per savo kūrinius atskleidžia, kad kiekvieno žmogaus pasąmonėje realybė – kitokia, o dažnai – labai šiurpi ir bauginanti.

Įkvėpimas: menininko M. Quinno kūriniai žiūrovams palieka nelabai malonų įspūdį, tačiau verčia kelti egzistencinius klausimus.
Įkvėpimas: menininko M. Quinno kūriniai žiūrovams palieka nelabai malonų įspūdį, tačiau verčia kelti egzistencinius klausimus. / Scanpix nuotr.

Vienas baisiausių menininko kūrinių pavadinimu „Self“ („Savastis“) – autoportretų ciklas, išsiskiriantis ne tik savo išvaizda, bet ir unikalia istorija. Pasak M. Quinno, šiame darbe jis „išliejo“ daugiau savęs nei bet kuris iki jo egzistavęs menininkas.

Kūrinio priešistorė tokia: kas penkis mėnesius kūrėjas išsiurbdavo po penkis litrus savo kraujo ir jį išpildavo į permatomą, šaldytuve laikomą savo veido formą.

Vėliau šis kūrinys – galva, kuri atrodo tarsi nukirsta ir padėta ant padėklo – buvo eksponuotas. Kas penkerius metus M. Quinnas iš šviežio kraujo sukurdavo naują šio kūrinio versiją.

Pasak kritikų, tai jaudinantis ir drąsus indėlis į savęs vaizdavimo tradiciją, kurią įkvėpė didieji menininkai Rembrandtas, Van Goghas ir Cindy Sherman. Šiame kūrinyje giliai pabrėžiamas būties trapumas.

Kitas provokuojantis M. Quinno kūrinys – asmeninis vizualinis dienoraštis „Viral Paintings“ („Viruso paveikslai“) sulaukė daugybės žiūrovų aikčiojimų. Menininkas jį sukūrė saviizoliacijos laikotarpiu per COVID-19 pandemiją.

Šiuose kūriniuose ant didelių drobių atspausdintos mobiliuoju telefonu darytos naujienų reportažų apie COVID-19 krizę ekrano nuotraukos. M. Quinnas šiuos vaizdus nuspalvino aliejinių dažų potėpiais, o ant kai kurių išpaišė dideles žmonių figūras.

Šiais darbais menininkas siekė nušviesti siurrealistinius ir absurdiškus laikus, kuriais visas pasaulis gyveno per pandemiją.

„Būnant menininku, vienintelis būdas susidoroti su realybe – paversti ją menu. Anksčiau žmonės tapė paveikslus istorinėms akimirkoms įamžinti. Dabar istorinis momentas vyksta kas 12 valandų, kas valandą“,– sakė M. Quinnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų