Menininkui B. Uogintui prisiminti Palangoje - projektas „Sugrįžtantys laike“

  • Teksto dydis:

„Sugrįžtantys laike“ – tokiu pavadinimu projektas, skirtas tapytojo Broniaus Uoginto atminimui ir kūrybai, šeštadienį, rugpjūčio 17 d., bus pristatytas Lietuvos kultūros sostinėje Palangoje.

Ne atsitiktinai Lietuvos kultūros sostinė, pagerbdama žymų menininką B.Uogintą, šeštadienį palangiškius ir kurorto svečius kviečia į šio tapytojo kūrybinei veiklai priminti skirtus renginius.  

Palanga yra neatsiejama nuo garsių dailininkų Uogintų šeimos čia paliktų gyvenimo bei kūrybos ženklų. Šių menininkų buvimas čia, prie jūros, į miestelio dvasinį gyvenimą įnešė daug pozityvumo.

Ir šiandien palangiškiai dažnai prabyla apie vyresnįjį Bronių Uogintą, kurio statytas namas tapo jauki menui neabejingų širdžių susibūrimo vieta, o jų pažįstami palangiškiai ir jų draugai turėjo unikalią galimybę ne tik stebėti kuriančius profesionalus, bet ir girdėti jų dažnai antisovietines, vakarietiškas diskusijas apie menininkų padėtį okupuotoje šalyje.

Gražus sutapimas – šiais Palangai ypatingais, Lietuvos kultūros sostinės metais minimos šimtosios dailininko, tapytojo B. Uoginto gimimo metinės. Ta proga šeštadienį, 16 val. dailininkų Uogintų šeimai priklausančiame name (Naglio al.12) bus  atidengiama atminimo lenta. 

Dailininkai Uogintai šiame name gyveno ir kūrė nuo 1964 m. Čia vykdavo įdomūs vakarai ir popietės. Buvo laukiamas kiekvienas, mėgstantis pašnekėti, kiekvienas, turintis ką originalesnio ir žaismingesnio pasakyti, pašnekovas.

Pas Uogintus dažnai vasarodavo Juozas Miltinis, Kazimiera Kymantaitė, Dvarionai, Sondeckiai, Antanas Gudaitis, rašytojas Vytautas Petkevičius ir dar dešimt – dvidešimt – šimtas kitų Lietuvos įžymybių – kompozitorių, dailininkų, aktorių. Tai buvo tarsi menų Meka.

Šis namas kaip kultūros vertybė nuo 1992 m. gruodžio 10 d. saugomas valstybės.

Atidengus atminimo lentą, 17 val. visi besidomintieji B. Uoginto kūryba bus pakviesti pasigrožėti šio menininko akvarelės darbais, eksponuojamais Palangos viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 61).

Bibliotekoje pristatoma tik dalis B. Uoginto kūrybai skirtos parodos, pavadintos „Sugrįžtantys laike“ – pasigrožėję menininko akvarelėmis, projekto „Sugrįžtantys laike“ svečiai bus pakviesti į „Ramybės“ galeriją (Vytauto g. 35). Čia 18 val. publikai bus pristatyti aliejiniai B. Uoginto darbai bei visos parodos darbų katalogas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių