Ministras: biudžetinių įstaigų projektai neturėtų gauti Kultūros rėmimo fondo lėšų

Biudžetinių kultūros įstaigų parengti projektai neturėtų pretenduoti į Kultūros rėmimo fondo lėšas ir konkuruoti su nevyriausybiniu sektoriumi, sako kultūros ministras.

Trečiadienį Seimo Kultūros komiteto posėdyje dalyvavęs Simonas Kairys teigė, kad jau nuo kitų metų bus siekiama pakeisti šiuo metu galiojančią kultūros projektų finansavimo tvarką.

„Vienas pagrindinių dalykų, ką esu deklaravęs ir ką, tikiuosi, su jūsų pagalba Seime turėtume pasiekti, – kad biudžetinės įstaigos nedalyvautų Kultūros tarybos projektuose“, – sakė ministras.

Jis tvirtino, kad jau formuojant kitų metų kultūros biudžetą biudžetinės įstaigos būtų išimtos iš Kultūros rėmimo fondo.

Seimo Kultūros komiteto narys Vytautas Kernagis teigė, kad biudžetinės įstaigos yra  pajėgios geriau parengti didesnius projektus nei individualūs menininkai, ir tokiu būdu pastarieji susiduria su nelygia konkurencija bei gauna mažiau lėšų.

„Didžioji dalis valstybinių organizacijų gauna finansavimą administravimui, tačiau negauna lėšų veiklai, todėl jos kreipiasi į Kultūros tarybą. Tada išeina tokia keista situacija, kad menininkai, kurie negauna valstybės finansavimo ir gyvena iš projektinių pinigų, turi mažiau galimybių savo projektus įgyvendinti, nes daugiau galimybių ir projektai turbūt didesni yra valstybinių organizacijų, įstaigų“, – sakė V. Kernagis.

Laikinasis Kultūros tarybos vadovas Mindaugas Bundza tvirtino, jog įspūdis, kad valstybės ir savivaldybių kultūros įstaigų projektai dažniau gauna finansavimą nėra teisingas, tačiau pripažino, kad problema egzistuoja.

„Žinoma, kad yra sričių, programų, kur biudžetinių, nacionalinių įstaigų dalyvavimas yra didesnis. (...) Tačiau nė vienoje meno srityje biudžetinis sektorius nėra dominuojantis“, – teigė jis.

M. Bundza siūlė nacionalines kultūros įstaigas finansuoti tokiu pačiu principu, kuris taikomas profesionaliojo scenos meno įstaigoms. Nuo 2018 metų jų veiklai kasmet skiriamos lėšos iš specialaus fondo ir jų kuriami projektai nekonkuruoja dėl finansavimo su kitų kūrėjų projektais.

Kultūros tarybos vadovas tvirtino, kad taryba tai akivaizdžiai pajuto, skirstydama Kultūros rėmimo fondo lėšas.

„Pavyzdžiui, išėjus Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui iš Kultūros tarybos projektų daugiau individualių kūrėjų galėjo aplikuoti“, – sakė jis.

Kultūros taryba administruoja Kultūros rėmimo fondo lėšas bei kitas kultūros ir meno projektų daliniam finansavimui skiriamas lėšas, konkurso būdu finansuoja kultūros ir meno projektus, skiria valstybės stipendijas kultūros ir meno kūrėjams.

Šiemet iš Kultūros rėmimo fondo įvairiems projektams, stipendijoms numatoma paskirstyti 21 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių