Mirė italų kino ikona Monica Vitti

Italų aktorė Monica Vitti (Monika Viti), kurią daugelis atsimena iš jos vaidmenų Michelangelo Antonioni  (Mikelandželo Antonionio) filmuose, mirė būdama 90 metų, trečiadienį pranešė Italijos kultūros ministerija.

„Sudie, Monica Vitti, sudie, Italijos kino karaliene. Šiandien – išties liūdna diena, netekome puikios menininkės ir puikios italės“, – sakoma kultūros ministro Dario Franceschini (Darijaus Frančeskinio) pranešime.

Monica Vitti tarptautinį pripažinimą atnešė jos vaidmuo 1960 metų dramoje „Nuotykis“ (L'Avventura). Šioje juostoje aktorė suvaidino kenčiančią moterį, leidžiančią laiką su savo dingusios draugės mylimuoju.

Monica Vitti, kurios tikrasis vardas yra Maria Luisa Ceciarelli (Marija Luiza Čečareli), gimė 1931 metų lapkričio 3 dieną Romoje. Susižavėjimas vaidyba jai pasireiškė dar vaikystėje Antrojo pasaulinio metais, kai linksmindavo savo šeimą vaidindama su lėlėmis.

„Krintant bomboms, kai turėdavome slėptis slėptuvėse, mudu su mažuoju broliuku improvizuodavome spektakliukus, kad pralinksmintumėme esančius šalia“, – vėliau pasakojo aktorė.

1953 metais pabaigusi Romos Nacionalinę dramos menų akademiją Monica Vitti pradėjo dirbti teatre, kur atsiskleidė jos kaip komikės talentas.

Monica Vitti išsiskyrė iš kitų to meto artisčių – tokių kaip Sophia Loren (Sofija Loren) ar Gina Lollobrigida (Džina Lolobridžida) – savo strazdanomis ir vešliais šviesiais plaukais. Ilgainiui ją pastebėjo režisierius M. Anotnionis, ir netrukus prasidėjo jų bendri kūrybiniai ir romantiniai santykiai.

„Man pasisekė, kad savo karjerą pradėjau su didelio talento žmogumi, kuris taip pat buvo „dvasingas, kupinas gyvybės ir entuziazmo“, – Monica Vitti sakė interviu italų televizijai 1982 metais.

„Sąmojis, talentas“

Septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje dešimtyse filmų suvaidinusi Monica Vitti vėliau sulėtino tempą ir kūrė mažiau vaidmenų, nors 1980 metais dirbo drauge su M. Antoniani dramoje „Obervaldo paslaptis“ (Il mistero di Oberwald).

Buvęs Italijos kultūros ministras Walteris Veltroni (Valteris Veltronis) žinią apie Monicos Vitti mirtį paskelbė tviteryje. Jis sakė tai darąs jos sutuoktinio Roberto Russo (Roberto Ruso) prašymu, ir išreiškė savo „skausmą, meilę ir apgailestavimą“.

Degeneracine liga sirgusi aktorė pastaraisiais metais buvo pasitraukusi iš viešojo gyvenimo.

Po Monicos Vitti mirties pasipylė užuojautos iš visų Italijos visuomenės sluoksnių.  Ministras pirmininkas Mario Draghi (Marijus Dragis) pareiškė, kad Monica Vitti „privertė Italijos kiną spindėti visame pasaulyje“.

„Didelio sąmojo ir ypatingo talento aktorė. Savo dvasia, bravūra ir grožiu ji užkariavo ištisas italų kartas“, – sakoma premjero pareiškime.


Šiame straipsnyje: Monica Vittikinasaktorė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių