Mirė Nobelio literatūros premijos laureatė T. Morrison

Amerikietė rašytoja Toni Morrison (Toni Morison), pelniusi Nobelio literatūros premiją, mirė Niujorke, būdama 88 metų, antradienį pranešė jos leidėjai.

Leidykla "Alfred A. Knopf" nurodė, kad T. Morrison užgeso Niujorko ligoninėje „Montefiore Medical Center“.

„Su didžiuliu liūdesiu pranešame, kad po trumpos ligos praėjusį vakarą apsupta šeimos ir draugų ramiai mirė mūsų dievinama motina ir senelė Toni Morrison“, – sakoma šeimos pareiškime.

„Nors jos mirtis yra didžiulė netektis, esame dėkingi, kad ji nugyveno ilgą, gerą gyvenimą“, – sakoma pareiškime, kuriame velionė vadinama „įgudusia rašytoja, kuri brangino rašytinį žodį“.

T. Morrison parašė 11 romanų ir daugelyje jų kalbėjo apie afroamerikiečių gyvenimą. Jos įspūdinga, daugeliu apdovanojimų pažymėta karjera truko daugiau kaip šešis dešimtmečius.

1993 metais ji tapo pirmąja juodaode, pelniusia prestižinę Nobelio literatūros premiją. Švedijos akademija gyrė T. Morrison kalbos vartojimą ir „vizionierišką galią“.

Jos romanas „Mylima“ (Beloved), vaizduojantis motinos tragišką pasirinkimą nužudyti savo dukterį, kad išvaduotų mergaitę iš vergovės, 1988 metais buvo apdovanotas Pulitzerio (Pulicerio) premija.

Pagal knygą, kurios veiksmas vyksta XIX amžiaus 7-ajame dešimtmetyje po Amerikos pilietinio karo, vėliau buvo pastatytas filmas su Danny Gloveriu (Daniu Gloveriu) ir Oprah Winfrey (Opra Vinfri).

T. Morrison taip pat gavo daugybę kitų apdovanojimų, tarp jų 1993 metų Nobelio literatūros premiją.

1996-aisiais ji buvo pagerbta JAV nacionalines knygų premijas skiriančio Nacionalinio knygų fondo medaliu už gyvenimo pasiekimus.

2012-aisiais tuometinis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) įteikė jai Prezidento laisvės medalį, o 2016-aisiais ji gavo PEN ir Saulo Bellow (Solo Belou) apdovanojimą už Amerikos grožinės literatūros pasiekimus.

Antradienį pasipylė užuojautos ir pagarbos pareiškimai.

„Ji buvo puiki moteris ir puiki rašytoja, ir nežinau, ko pasiilgsiu labiau“, – sakoma naujienų agentūrai AFP atsiųstame Roberto Gottliebo (Roberto Gotlibo), ilgamečio T. Morrison redaktoriaus leidykloje „Alfred A. Knopf“, pareiškime.

Leidyklos valdybos pirmininkas Sonny Mehta (Sonis Mehta) sakė nežinantis daug Amerikos rašytojų, „rašiusių su didesniu nei Toni žmogiškumu ar didesne meile kalbai“.

„Jos pasakojimai ir užburianti proza paliko neišdildomą žymę mūsų kultūroje. Jos romanai nusipelno ir reikalauja mūsų dėmesio. Tai kanoniniai darbai ir, dar svarbiau, tai yra knygos, kurias ir toliau labai mėgsta skaitytojai“, – sakė jis.

T. Morrison gimė Ohajuje 1931 metų vasario 18 dieną. Jos pirmasis romanas „Mėlyniausioji akis“ (The Bluest Eye) buvo išleistas 1970 metais. 1973-iaisiais pasirodė „Sula“, o vėliau – dar devyni romanai.

Ji taip pat kurį laiką redaktoriavo leidykloje „Random House“ ir dėstė Prinstono universitete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių