Pereiti į pagrindinį turinį

Netekome architektūros tyrinėtojo A. Miškinio

2015-10-12 15:00
E.Butkevičiaus nuotr.

Amžinybėn iškeliavo garsus architektūros istorikas, kolekcininkas, akademikas Algimantas Miškinis. Jo sukauptos meno kūrinių kolekcijos praturtino Kauno ir Vilniaus muziejus.

Kaunietis akademikas, Gedimino 5 laipsnio ordino kavalierius mirė eidamas 87-uosius metus. A.Miškinis buvo vienas produktyviausių Lietuvos urbanistikos istorikų, paskelbęs per tūkstantį straipsniųl, 32 knygų autorius, 24 knygų bendraautoris. „A.Miškinis buvo vienas ryškiausių urbanistikos tyrėjų, šį objektą tyręs per paveldosauginę prizmę. Mažiems miesteliams ir dideliems miestams jis atliko tyrimus, kurie tapo pagrindu paskelbti juos paveldo objektais. Tas urbanistinio paveldo ištyrimas buvo didžiuliu mastu atliekamas. Žinoma, dirbo ne jis vienas – visa jo komanda. Tačiau A.Miškinio darbai yra tikrai reikšmingas Lietuvos architektūros istorijos puslapis“, – sakė Kauno technologijos universiteto Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro vadovas Vaidas Petrulis.

Akademikas daug dėmesio skyrė nedidelių miestelių raidai nuo pat gyvenviečių susidarymo iki jų virtimo miesteliais ir peraugimo į miestus, gilinosi į jų tolesnę plėtrą paveldosaugos aspektu.

1978–1988 m. išleista vienuolikos knygų serija „Lietuvos urbanistikos paminklai“, kurios bendraautoris buvo A.Miškinis, vadinama vienu solidžiausių urbanistikos darbų  sovietmečio Lietuvoje. „Ne mažiau reikšmingi buvo ir akademiko darbai kaunistikos srityje – atlikti Kauno architektūros ir urbanistikos istorijos tyrimai, surinkta ikonografinė medžiaga apie Kauną, išleistas veikalas apie Laisvės alėjos pastatus“, – vardijo V.Petrulis.

Būdamas aistringu kolekcininku, A.Miškinis buvo sukaupęs didžiulę meno kūrinių kolekciją. Akademikas ne vienerius metus mynė Kauno miesto savivaldybės slenksčius, bandydamas ją dovanoti miestui. Būdamas reiklus sau ir kitiems, A.Miškinis kėlė tam tikras sąlygas: kad turtingos kolekcijos eksponatai būtų tinkamai aprašyti, ne bet kaip eksponuojami. Neįveikęs kai kurių biurokratinių kliūčių, dalį kolekcijos akademikas dovanojo Vilniui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų