Pereiti į pagrindinį turinį

Parodoje – pažintis su taikomąja tautodaile

Parodoje – pažintis su taikomąja tautodaile
Parodoje – pažintis su taikomąja tautodaile

Telšiuose galima išvysti didžiausią Lietuvoje taikomosios tautodailės parodą, kurioje eksponuojama beveik tūkstantis liaudies meno dirbinių.

Tryškietis medžio drožėjas Pranas Dužinskas šiai tautodailės parodai atrinko penkis, jo manymu, įdomiausius darbus – tris vazas ir dvi skulptūrėles. Tai siuvėjas, ant peties užsimetęs laikrodį, kad niekada nevėluotų, o ant kuino užsėdęs muzikantas atrodo tuoj užtrauks dainą.

Vyras sako mėgstantis ir muziką, ir gamtą, tai dominuoja drožėjo skaptuotose vazose. Vieno indo šonai išpuošti liaudies kapelos muzikantais, kito – miško augalais.  

„Daugumoje visi mano darbai yra liaudiškais motyvais. Augaliniai įvairūs, nes mūsų gamta graži, tai visada tų augalų prisirenku. Žmonelė grybauja, o aš renku augalus ir taikaus“, – pasakojo medžio skulptorius Pranas Dužinskas.

Taikomosios tautodailės parodoje – 170 amatininkų darbai iš visos šalies. Pasak organizatorių, rengiant parodą tokio didelio tautodailininkų susidomėjimo nesitikėta, tad darbai vos tilpo salėje – jų priskaičiuojama arti tūkstančio.

Aktyviausi esą buvo Aukštaitijos ir Žemaitijos tautodailininkai, o daugiausiai eksponuojama medžio darbų. Tačiau gausu ir įvairiausių audinių, mezginių, keramikos, kalvystės dirbinių.

„Norėjosi parodyti visuomenei, koks įdomus, gražus ir vertingas liaudies menas“, – teigė Etninės kultūros globos tarybos specialistė Žemaitijos regionui Sigita Dacienė.

Paroda Telšiuose bus eksponuojama iki balandžio 27-osios ir tikimasi, kad ji taps tradicinė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų