Pereiti į pagrindinį turinį

Plungėje atidaroma restauruota M.K.Oginskio dvaro sodyba

2015-05-16 05:45
DMN inf.
blog.liutkus.eu nuotr.

Šeštadienį Plungėje iškilmingai bus atidaryta restauruota Mykolo Kleopo Oginskio dvaro sodyba.

Atidarimo programoje - Kauno miesto pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ ir Kauno valstybinio muzikinio teatro solistės Ramintos Vaicekauskaitės pasirodymas, M.K.Čiurlionio kvarteto, grojančio unikaliais XVIII amžiaus italų meistrų instrumentais, koncertas improvizuotoje scenoje dvaro žirgyne. Numatyti ir Artūro Noviko džiazo mokyklos ansamblio, saksofonisto Petro Vyšniausko, jo sūnaus - trimitininko ir fliugelhornininko - Dominyko ir perkusininko Arkadijaus Gotesmano pasirodymai. Lankytojai galės sudalyvauti ir teatralizuotoje ekskursijoje.

Atliekant rūmų atšventinimo ritualą, numato dalyvauti premjeras Algirdas Butkevičius, Kultūros ministerijos, Seimo atstovai, kiti svečiai.

Plungės M.K.Oginskio dvaro sodybos, ją supančio parko renovacijai ir autentiškumui atkurti Ūkio ministerija iš viso yra skyrusi daugiau kaip 3,9 mln. eurų ES struktūrinės paramos lėšų iš 2007–2013 metų finansavimo laikotarpio. 

„Ūkio ministerija ES paramos lėšomis finansavo tris Plungės M.K.Oginskio dvaro sodybos ir supančio parko atnaujinimo projektus. Tikimės, kad pritaikius kultūros paveldo objektą viešiesiems turizmo poreikiams ir pažintiniams tikslams, atlikus centrinės reprezentatyviosios rūmų dalies interjero atkūrimo darbus, vienas ryškiausių ir geriausiai išsilaikiusių XIX a. II pusės dvarų ansamblių Lietuvoje pritrauks dar daugiau turistų į miestą ir rajoną“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

M.Oginskio rūmų atidarymas – tai vienas iš renginių, skirtų M.K.Oginskio 250-ųjų gimimo metinių jubiliejui pažymėti. Rugpjūčio 29 – rugsėjo 26 dienomis taip pat organizuojamas 10-asis tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis.

Seimas 2015-uosius yra paskelbęs Mykolo Kleopo Oginskio metais.

M.K.Oginskis (1765–1833) buvo daugeliu talentų pasižymėjusi XVIII–XIX amžių sandūros asmenybė: politikas, diplomatas, Abiejų Tautų Respublikos Seimo narys, Vilniaus universiteto mokslo tarybos garbės narys, Lietuvos sukilėlių Vyriausybės, Lietuvos tautinės aukščiausiosios tarybos narys, socialinių reformų idėjų puoselėtojas, memuarų rašytojas, kompozitorius. Jis aktyviai dalyvavo politinėje, valstybės valdymo, švietimo, socialinių reformų, ypač baudžiavos panaikinimo, kultūros prieinamumo didinimo ir visuomenės kūrybiškumo skatinimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų