Rašytojų sąjungos premija paskirta G. Grajauskui

  • Teksto dydis:

32-oji Lietuvos rašytojų sąjungos premija skirta poetui, dramaturgui Gintarui Grajauskui už eilėraščių knygą „Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“, ketvirtadienį pranešė sąjunga.

Apdovanojimas tradiciškai bus įteiktas sausio 6-ąją, Trijų Karalių dieną.

Kasmetinė Lietuvos rašytojų sąjungos premija skiriama už didelės vertės kūrinį, išleistą per pastaruosius dvejus metus.

Premijos laureatais yra tapę Antanas A. Jonynas, Jurgis Kunčinas, Nijolė Miliauskaitė, Romualdas Granauskas, Sigitas Geda, Judita Vaičiūnaitė, Danutė Kalinauskaitė, Andrius Jakučiūnas, Aidas Marčėnas, Kornelijus Platelis, Vanda Juknaitė ir kt.

Vertinimo komisijoje dirbo ankstesni šios premijos laureatai – Giedrė Kazlauskaitė, Rimantas Kmita, Mindaugas Kvietkauskas, Mindaugas Nastaravičius ir Undinė Radzevičiūtė.

Anot literatūros kritikės Neringos Butnoriūtės, po trylikos metų pasirodžiusi naujų eilėraščių knyga „Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“ siūlo pažįstamai ironišką savo stilistiką išgryninusio poeto kūrybą.

Anot paties poeto, nykstamai menku dydžiu šiandien galime pavadinti labai daug ką. Tai tinka ir pačiai poezijai, ir poetui, ir apskritai bet kuriam žmogui, gyvenančiam savo gyvenimą.

„Juk žvelgiant kiek plačiau, kiekvieno iš mūsų gyvenimas yra labai menkas ir trumputis. Nykstamai menkas. O šios dramos pabaigoje herojus žus. Ir to niekas negali pakeisti. Ir ne taip svarbu, kokia aplinkui scenografija, kokie kostiumai, kokias eiles herojus ką tik deklamavo. Pabaiga yra neišvengiama. Todėl visi esame herojai, net jei mūsų gyvenimai – ištisa komedija“, – teigė G. Grajauskas.

Poeto kūryba versta į anglų, vokiečių, švedų, olandų, korėjiečių, suomių, lenkų, latvių, estų, rusų ir kitas kalbas.

Knyga „Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“ buvo įrašyta į 2021 metų kūrybiškiausių knygų dvyliktuką. Šiemet poetas apdovanotas Jotvingių premija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vitalija

Vitalija portretas
Šaunu,Klaipėda yra Klaipėda.Sekmės tau Gintarai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių