Pereiti į pagrindinį turinį

Š. Birutis: kultūra savo svarba prilygsta krašto apsaugai

2014-04-30 14:20

Minint 10 metų narystės Europos Sąjungoje (ES) sukaktį,  LR Kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė, kad dabartinių geopolitinių įvykių fone,  kultūros sektorius tampa ypač reikšmingu nacionalinio saugumo kontekste. Ministras pabrėžė, kad kultūros politikai turi būti skiriama tiek pat dėmesio, kaip ir krašto gynybai. Vienas iš būtinųjų veiksmų — kelti kultūros darbuotojų atlyginimus.

„Jau pirmininkavimo ES metu, atkreipėme dėmesį į kultūros vietą Europos politikoje. Nors ES yra labiau ekonominė bendrija, kuo toliau, tuo aiškiau suprantame, kultūros politikos svarbą — europietiškos vertybės turi būti ginamos — tai didelė „minkštoji“ galia, ne mažiau svarbi už kietąją“, — interviu radijui „Laisvoji banga“ teigė kultūros ministras.

Pasak Š. Biručio, kultūra turi tapti ES prioritetu ir diskusijos apie tai, netrukus pereis į aukštesnį lygį. Paklaustas, ar ES turės politinės valios ginti europietiškas vertybės didėjančios imigracijos fone, ministras spėjo, kad atsiras tam besipriešinančių valstybių:

„Yra baimės įžeisti kiekvieną atvykusį imigrantą. Sakyčiau, tolerancija ir liberalizmas jų atžvilgiu yra perdėtas — buvo gana stipriai nuolaidžiaujama. Be abejo, bus tam prieštaraujančių valstybių. Tačiau Prancūzijos, taip pat — Lietuvos kaimynių nuostata —europietiškas vertybes reikia ginti.“

Ministras pastebi ne tik Rytų, bet ir  JAV kultūros ekspansiją. Vis dėlto, Lietuvai svarbesni įvykiai Ukrainoje, demonstruojantys Rusijos informacinio, kultūrinio karo veiksmus:

„Įvykiai patvirtina, kad nebūtina iššauti nei vieno šūvio. Galima užimti teritorijas paskleidžiant ideologinę informaciją, — sakė Š. Birutis. — Kultūros ministras Medinskis su prezidentu Putinu vieningai sutaria dėl kultūros galios — Rusija šiandien metė didžiules pajėgas ruošti naują kultūros strategiją“. Ministro nuomone, čia dominuos tam tikri revanšistiniai, Didžiosios Rusijos kultūros lozungai. Pasak jo,  akivaizdu, kad tai veikia ir valstybių, kuriose gausu rusakalbių, aplinką. 

Kalbėdamas apie būdus pasipriešinti kitų valstybių kultūros ekspansijai, ministras sakė, kad svarbu nustatyti valstybės ideologines vertybes:

„Deja, čia turime didžiulę spragą. Ekonomiką, socialinę apsaugą galėjome vystyti net ir būdami imperijos sudėtyje. Savo valstybę kūrėme tam, kad galėtume puoselėti savo kultūrą.“

Pasak Š. Biručio, didžioji problema yra ta, kad „sukūrę valstybę, kultūros darbuotojus pastatėme į paskutinę vietą“:

„Tai — nedovanotina klaida, kurią reikia atitaisyti, kol dar ne vėlu: kultūros darbuotojų amžiaus vidurkis —  „vyriausias“, šio sektoriaus emigracija — didžiulė.“

Todėl,  ministro teigimu, ypatingai svarbu šios srities darbuotojų atlyginimai. Nuo jų dydžio priklauso, ar pritrauksime jaunų specialistų:

„Kol visuomenė ir politika nesuvokia kultūros svarbos,  sunku suprasti, kodėl kultūros darbuotojų atlyginimas turi būti didesnis. Ypatingai svarbu, kad čia dirbantys žmonės būtų intelektualūs, aktyvūs, galintys mobilizuoti visuomenė“, — aiškina Š. Birutis. Jis priminė, kad nuo liepos 1 dienos kiekvienam kultūros darbuotojui atlyginimas padidės 240 litų. Šiam tikslui šių metų antrajam pusmečiui skirta 25 mln. Litų:

„Tai — tik pradžia. Labai tikiuosi, kad tai nebus vienkartinė dotacija. Tačiau, kaip žinia, ekonominis kontekstas yra  gana sudėtingas.“ Ministras tvirtino, kad politikai turi praregėti ir suprasti šiandieninę „minkštosios galios“ — svarbą:

„Jeigu jos laiku nesuprasime, jokie ginkluoti susirėmimai čia nepadės. Karai šiandien dažnai vyksta kitoje plotmėje, — kalbėjo Š. Birutis. — Neabejoju, kad kultūrai turi būti skiriamas toks pats dėmesys, kaip ir krašto apsaugai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų