Pereiti į pagrindinį turinį

„Supermeno sugrįžimas“ – esminis kostiumo instinktas

2006-07-28 09:00

„Supermeno sugrįžimas“ – esminis kostiumo instinktas

Ruoštas šešerius metus. Pakeitęs tris režisierius. Ne sykį atidėjęs premjerą. Apaugęs gandais dėl kandidatų į pagrindinius vaidmenis. Surijęs 250 milijonų dolerių. Ir tebedėvintis idiotišką gelbėtojo kostiumą. Toks sugrįžta Supermenas. Sugrįžta, nors ir keista, ne dėl noro pasipelnyti. Labiau trokšdamas atgaivinti kultinį kino komiksą.

Deja, „Supermeno sugrįžimas“ komerciškai tikrai nebus sėkmingiausia komikso ekranizacija. JAV ir Europos žiūrovus sudėję, kol kas išspaustume tik varganą lygybės ženklą. Tarp sąnaudų ir išlaidų. Lietuvoje pirmosios demonstravimo dienos nieko gera taip pat nežada. Nemyli pas mus komiksų. Nejaučia jokių sentimentų. Nelaukia supermeno sugrįžimo. O jis vertas, kad jį pamatytumėte.

Užkliūva tik vienas momentėlis, kuris gerokai gadina bendrą vaizdelį, artėjantį prie vieno geriausių filmų šiemet. Supermeno kostiumas. Juokingas iki ašarų. Tragiškas iki absurdiško juoko. Skraido prieštvaninis padaras, apsirėdęs tarsi iš transvestitų parado. Atsilikęs technologiškai bei pasenęs morališkai. Toks, koks buvo sugalvotas laikais, vos išlipusiais iš nespalvoto kino vystyklų. Dabar nebe tas amžius.

Visa kita filme pagirtina. Iš „Iksmenų“ perbėgęs režisierius Brajanas Singeris nepuolė užversti padrikais specialiaisiais efektais. Priešingai. Centru pasirinko meilės istoriją.

Kitas pribloškiantis faktas – supermeną vaidinančio Brendono Ruto panašumas į amžiną atilsį Kristoferį Ryvą. Beveik kaip du vandens lašai, neatskirsi. Nors vaidyba neypatinga. Kaip sakoma sporte – stiprus vidutiniokas, dirba griežtai pagal nusibrėžtą planą.

Užtat blogasis Leksas – Kevinas Speisis lyderiauja tarp personažų užtikrintai. Tiesiog maudosi vaidmenyje. Keičia pavidalus, demonstruoja nuotaikų paradą ir išdarinėja dievai žino ką. Dar kartą įrodo, kad yra vienas talentingiausių iš savo kartos.

Gražuolei Keitei Bosvort vaidmuo taip pat nusisekė. Ne šiaip iš pieno plaukusi mergužėlė. Su charakteriu.

Su charakteriu ir nugludinti vaizdo efektai. Nuo Antarktidos iki Amerikos. Nuo žemės iki kosmoso. Skraidymai visai ne animaciniai, kaip galėtum tikėtis. Tikroviški, su fantastišku užmoju.

Meilės linija verčia kalnus. Nes verčia jaudintis, kad matai ne pasaką su iš anksto gera pabaiga. Pasakiški tik triukai. Kaip supermenas kulką akimi atmuša. Užima kvapą ir ištraukia širdį.

Kodėl „Supermeno sugrįžimas“ nepasiekia „Karibų piratų“ komercinių aukštumų? Trūksta humoro. Kita vertus, jam šiame sugrįžime nebelieka vietos. Nebetelpa.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų