Pereiti į pagrindinį turinį

Suvedė kultūrų panašumai ir skirtumai

2006-12-01 09:00

Suvedė kultūrų panašumai ir skirtumai

Lapkričio 27-ąją Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centre vyko seminaras „Kultūrų panašumai ir skirtumai“, kurį vedė prof. dr. Rimantas Sliužinskas. Tai vienas projekto „PGU INTEGRA“, finasuojamo Europos pabėgėlių fondo, renginių.

Seminaras paskatino domėtis ne tik savo tautos, bet ir šalia mūsų gyvenančių kitataučių – musulmonų – kultūra. Perprasti skirtingų kultūrų ypatumus sudėtinga, tačiau įdomu.

Seminaro metu kalbėta apie ramadano, advento, Kūčių, gavėnios papročius, tradicinius patiekalus, ieškota tarpkultūrinių panašumų ir skirtumų.

Apie ramadaną...

Pasibaigus aštuntajam mėnesiui pagal Mėnulio kalendorių, musulmonai stebi dangų, kada pasirodys jaunatis, reiškianti, jog atėjo laikas pradėti ramadaną. Tai šventas musulmonams mėnuo, per kurį tikintieji nuo aušros iki saulėlydžio nieko nevalgo, negeria, nerūko ir susilaiko nuo lytinių santykių. Šis laikotarpis skirtas pagalvoti apie šalia esančius žmones, suvokti savo menkumą Dievo akivaizdoje, priversti tikintįjį būti dėkingesnį Dievui už suteiktas malones, ypač materialines, taip pat pajusti vargšų dalią.

Musulmonų kalendorius remiasi mėnulio fazėmis (Mėnulio kalendoriumi), todėl mėnesiai yra viena diena trumpesni. Musulmoniški metai už grigališkuosius trumpesni net 11 dienų. Todėl ramadanas, šiemet buvęs rugsėjo 24-ąją - spalio 25 dienomis, bėgant metams gali „išpulti“ net skirtingais metų laikais.

Įdomu, kad musulmonams ramadano laikotarpiu draudimai galioja tik šviesiu paros metu. Nusileidus saulei, Dievas tarsi užmerkia akis, ir žmogus gali elgtis kaip tinkamas. Draudimai įsigalioja tik saulei patekėjus.

...adventą, Kūčias ir Kalėdas

Lietuvių tradicinėje kultūroje irgi yra laikotarpiai, kurių metu susilaikoma nuo pasilinksminimų, pasninkaujama, daugiau laiko skiriama maldai.

Adventas - keturių savaičių laikotarpis prieš šv. Kalėdas, kurios švenčiamos gruodžio 25-ąją (advento trukmė nusistovėjusi nuo Grigaliaus Didžiojo laikų). Tai tylos, susikaupimo, gerų darbų, nuoširdžių maldų metas, skirtas pasiruošti Kristaus atėjimui, šviesos sugrįžimui. Apytikrė šio laikotarpio pradžia yra šv. Andrejaus, visų norų išpildytojo, diena - lapkričio 30-oji. Adventas prasideda nuo šiai dienai artimiausio sekmadienio - šiemet tai bus gruodžio 3-ioji.

Seminare dalyvavę užsieniečiai turėjo galimybę susipažinti su advento, gavėnios tradicijomis. Prieglobstį mūsų mieste radusius svetimšalius intrigavo lietuvių patiekalai, ruošiami Kūčių vakarienei, Kūčių vakaro papročiai.

Dar daugiau apie lietuvių tradicijas kitataučiai galės sužinoti gruodžio 7 ir 14 dienomis - 15 val. Etnokultūros centre (Vežėjų g. 4) jie susipažins su Kalėdų eglutės puošimo tradicija, papuošalų gaminimo būdais, patys pabandys pagaminti šiaudines ir popierines kalėdines puošmenas.

Skatina dialogą

Projekto PGU INTEGRA vadovaujantis partneris - Klaipėdos miesto Socialinės paramos centras, partneriai - Klaipėdos etnokultūros centras bei Socialinės ir psichologinės pagalbos centras.

Projekto veikla orientuota į pagrindinių prieglobstį gavusių užsieniečių poreikių tenkinimo užtikrinimą, teikiant socialinę paramą bei konsultuojant socialiniais ir teisės klausimais, organizuojant mokymus įsidarbinimo Lietuvoje galimybių ir socialinių įgūdžių klausimais, lietuvių kalbos įgūdžių tobulinimo, kompiuterinio raštingumo kursus ir kt.

Įgyvendinant projektą, prieglobstį Klaipėdoje gavusiems užsieniečiams sudaroma galimybė plačiau susipažinti su Lietuvos kultūra, istorija, tradicijomis, pristatyti savo kultūrą, skatinamas klaipėdiečių ir kitataučių dialogas.

Projekte PGU INTEGRA dalyvauja 17 prieglobstį gavusių užsieniečių šeimų, gyvenančių Klaipėdoje. Iš viso 55 žmonės - 54 čečėnų tautybės, musulmonų tikėjimo ir vienas armėnų tautybės krikščionių tikėjimo asmuo. Iš jų - 28 vaikai, 14 vyrų ir 13 moterų. Pirmoji prieglobstį Lietuvoje gavusių užsieniečių šeima gyventi į Klaipėdos miestą atvyko 2003-iųjų sausį.

PGU INTEGRA projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga, Europos pabėgėlių fondas. Projektas bus užbaigtas po metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų